Посланиците на държави от цял свят присъстваха на второто представяне на кандидатурата на античните мозайки от Голямата базилика, Малката базилика и културен център „Тракарт“ за вписване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО в седалището на световната организация в Париж.

Пред официалните гости тази вечер говориха Негово Превъзходителство посланик Атанас Младенов от Постоянното представителство на Република България в ЮНЕСКО в Париж, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, директорът на общинската фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев и изпълнителният директор на фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова.

Велчев подчерта важността на популяризирането на съкровищата на Пловдив по света и ролята на културно-историческото наследство в реализацията на инициативата Европейска столица на културата.

Десислава Тальокова говори за доброто партньорство между „Америка за България“ и община Пловдив, благодарение на което за историята бяха съхранени забележителните безценни мозайки в града под тепетата. След Малката базилика, която отвори врати през 2013 г. с финансовата подкрепа от 1,3 млн. лв. от фондацията, „Америка за България“ отдели 8,2 млн. лв. за Голямата базилика и подкрепи кандидатурата на мозайките за ЮНЕСКО, пише PlovdivTime.bg.

"Фондация „Америка за България“ има привилегията да подкрепи връщането към живот на Епископската базилика. Ние се вдъхновяваме от безценното културно наследство на България, което е източник на иновации и напредък, просперитет и оптимизъм за бъдещето“, каза Тальокова. Тя допълни, че очаква с нетърпение откриването на Епископската базилика в началото на 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.

Зам.-министър Амелия Гешева се фокусира върху значението на Голямата базилика.

„За нас, като българи, е важно не само да съхраним наследството си в автентичния му вид, но и да споделим великолепието му със света. Епископската базилика на Филипопол наистина е единствена по своя мащаб, архитектурно решение и декорация.

Тя е една от най-големите на Балканите, а нейните мозайки с площ от близо 3 000 кв.м. представляват най-големия запазен на място мозаечен под на раннохристиянска базилика от IV – VI век в Европа, истински шедьовър на късноантичното изкуство.

Нейното историческо, археологическо, художествено, научно и обществено значение в световен мащаб са неоспорими. С невероятните двуслойни мозайки, със спиращите дъха многоцветни мозаични килими, специфични орнаменти и декоративни пана, със своите райски птици, този изящен храм на културата наистина ни дава основание да се гордеем с него, защото е безценен.

Епископската базилика на Пловдив е изключителен пример за архитектурен ансамбъл, който илюстрира значим етап в човешката история“, каза министър Гешева.

Тя покани гостите на представянето да посетят Пловдив през 2019 г., когато градът ще бъде Европейска столица на културата, за да се докоснат на живо до невероятния паметник на човешкия дух, възроден за нов живот.

След официалната част гостите на събитието имаха възможност да разгледат изложбата, представяща мозайките на Пловдив, както и да изгледат филма, представящ кандидатурата на Пловдив. Археологът Жени Танкова и реставраторът Елена Кантарева им разказваха за работата по възстановяването на Епископската базилика.

Експозицията "България представя: Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол"  съдържа 25 фотографии и информационни панели, които показват блясъка на мозайките от късната античност, които се намират в три от най-забележителните паметници в Пловдив - Малката базилика, Голямата базиликата и културен център „Тракарт“. Изложбата ще продължи до 27 ноември.