Номинираният за правосъден министър Данаил Кирилов има завидна биография в публичния сектор и партийната стълбица. На две партии. Политическата звезда на Кирилов изгрява в червените редици – факт, който БСП не спират да му напомнят и до днес.

Става част от политиката като шеф на кабинета на Костадин Паскалев, емблематична червена фигура и министър на регионалното развитие в кабинета на НДСВ.

Развитието му продължава и той става общински съветник от БСП. Постепенно обаче преминава към ГЕРБ. През първия мандат на Бойко Борисов като министър-председател е Областен управител на София, в последните три парламента е депутат. В последните два ръководи правната комисия в Народното събрание. Сега се е запътил и към министерския пост.

"Откъде ГЕРБ взеха правосъдният министър? От БСП", стана една от най-популярните шеги в кулоарите.

В последните години Кирилов се утвърди като едно от остриетата на управляващата партия, а сблъсъците му с бившите му съпартийци не бяха един и два. По време на дебатите по бюджетните закони Кирилов нарече червените народни представители: "мишки". Червените призоваха той да бъде наказан, а острието на ГЕРБ се съгласи.

"Аз също моля да ми определите наказание. Да, не са мишки, а мишлета!", заяви Кирилов.

Законодателните му инициативи предизвикваха не по-малко спорове. Последните примери – Изборният кодекс и промените в правилника за работа на парламента, които така и не станаха факт. Данаил Кирилов беше основният двигател на промените в изборното законодателство, които накараха БСП да напуснат парламента. При приемането им на среднощно заседание по предложение на ДПС, с подкрепата на ГЕРБ, а Кирилов застана твърдо зад промените.

"Има логика цената на една преференция да бъде равна на тежестта на един мандат", заяви той пред БНР след приемането. По нареждане на Борисов обаче решението беше ревизирано и Кирилов задвижи през правна комисия и връщането на старите прагове.

Именно напускането на БСП задвижи други спорни промени – тези в правилника на парламента за глоби при неявяване на депутатите на работа. Още при първото, макар и частично напускане на червените от пленарна зала през есентта, Кирилов поиска 750 лева глоба при неявяване на поименна проверка.

При вече окончателното напускане на левицата през февруари тази година, Кирилов първи лансира идеята за по-сериозни санкции.

"При всички положения се налага да се съобразят санкциите и правилата във връзка с това, когато имаме отсъствие на цяла една парламентарна група. Могат ли да се извиняват отсъствия?", попита тогава Кирилов. Промените в крайна сметка бяха внесени от Валери Симеонов, но останаха на трупчета.

Данаил Кирилов е и един от авторите на сега действащия антикорупционен закон, по който беше създадена КПКОНПИ. Незаконно имущество ще може да се отнема, дори и съдът да е прекратил делото, заради което е започнала проверката – този текст също беше предложение на Кирилов.

Законодателните решения на Кирилов станаха повод 70 юристи да изпратят остро писмо до Кирилов.

"Настояваме да се съблюдават демократичните принципи и разделението на властите, както и да се спазват правилата при приемане на закони, в противен случай ще изпратим копия от дипломите си в НС в знак на протест, тъй като те не биха ни вършили работа в държавата, която нарушава граждански права и основни принципи на правото", написаха те.

Самият Кирилов днес обясни, че приема номинацията много сериозна, а като правосъден министър ще изпълнява всички насоки, за да отпадне механизма за оценка на ЕС.