„Една от основните причини за лошото състояние на общественото здраве в България и по света е в следствие на състоянието и качеството на компонентите на околната среда. Ние вдишваме и издишваме постоянно и не можем да си ходим с въздуха в раницата, затова е изключително важно въздухът е населените места да е с добро качество. В България все още не е, макар да има подобрения през последните няколко години, но особено по отношение на фини прахови частици /ФПЧ/ имаме сериозен проблем. Пловдив е градът с най-сериозен проблем с ФПЧ в България“, това заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който днес беше специален гост и участник в семинар за качеството на въздуха и здравето в България, организиран от Медицинският университет – Пловдив и Институтът по здравни ефекти (Health Effects Institute, HEI).

Форумът се проведе в хибриден формат - онлайн и присъствено, а на семинара бяха представени съществуващи доказателства за здравните последици от замърсяването на въздуха в България и региона, както и връзката им с настоящите политики и действия. От МУ - Пловдив представиха акценти от доклада на Института по здравни ефекти за качеството на въздуха и здравето у нас.

Съвместният организационен комитет включва: доц. д-р Ангел Джамбов от Медицински университет – Пловдив, доц. д-р Ренета Димитрова от СУ „Св. Климент Охридски“, Ивайло Хлебаров от Екологично сдружение „За Земята“, д-р Дима Цанова от Медицински университет – Плевен и д-р Палави Пант от Институт по здравни ефекти, САЩ.

Ректорът на Медицински университет - Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева посочи, че е щастлива, че експерти от Европа и САЩ са тук и ще споделят своя опит и предложение за замърсяването на въздуха.

"Известно е, че Пловдив е един от градовете в Европа със силно замърсяване на въздуха. Радвам се, че има учени в нашия университет, които се вълнуват от тази тема и правят всичко възможно обществото да бъде информирано за тези проблеми и дават предложения как те да бъдат преодолени", посочи проф. Мурджева. 

Дан Грийнбаум, директор на Института по здравни ефекти (Health Effects Institute, HEI), посочи, че технологиите вече позволяват да ги впрегнем в посока не просто по-чист въздух, но и по-висока ефективност на икономиката. 

„Искаме да говорим не само за проблемите, но и за решенията.  Добрата новина е, че има технологии за по-чисто гориво, по-чисто и нискозамърсяващи коли. Необходимо е използването на по-чисто гориво за готвене и отопление на домовете. Има технологии за различни предприятие и фабрики, които не само пречистват въздуха, но и подобряват ефективността на икономиката. Замърсеният въздух постъпва в дробовете, нарушава дихателната функция, но вече знаем, че те могат да достигнат сърдечно-съдовата система, сърцето, навлиза в кръвта. Причинява не само дихателно заболявания, но и инфаркти, инсулти", посочи Дан Грийнбаум.