Близо 5 години изминаха от ареста на бившия кмет на район "Северен" Ральо Ралев, който бе арестуван след акция на КПКОНПИ и Криминална полиция за корупция. Преди повече от седмица делото окончателно стартира по общия ред, въпреки протакването, което адвокатите се опитаха да направят. Според тях в обвинителния акт има пороци, които е нужно да бъдат отстранени, за да не ограничат правата на обвиняемите. Решението на съдия Екатерина Роглекова обаче далеч не бе същото, тя отсъди, че няма пречка, която да налагат прекратяване на производството и затова съдебния процес стартира, а в следващо заседание започват разпити на свидетели.

Делото срещу Ральо Ралев заради подкуп от 60 хил. лева тръгна след 4 годиниЗащитниците на обвиняемите отново пожелаха обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата

Хронологията на арестите около Ралев започва още от средата на 2019 година, след като той пет месеца е бил наблюдаван за  корупционни действия. При разкриването му са използвани специални разузнавателни средства и е бил следен. Разследването е започнало след доклад при главния прокурор, който е бил препратен към специализираната прокуратура. Именно след това са арестувани общо петима души при операцията, като само срещу трима се води съдебен процес в момента- Ральо Ралев, бившия началник на отдела за инвестиционни обекти Даниела Вълова и карловският бизнесмен Иван Делевски.  Действията на полицията са продължили буквално часове, като са били проведени беседи в сградата район "Северен" с различни служители.

Оказва се след това, че заловеният посредник на Ралев е бивш собственик на Евроком Карлово Иван Делевски. Той е задържаният с белязаните пари към дата на операцията, като е имало твърдения,че бизнесменът е основният му посредник в различни схеми, към които Ралев е имал нездрав интерес. Включително и в аферата , заради която двамата са изправени пред съда- изнудване на строителен предприемач за 60 000 лева, за да му бъде издадено строително разрешение от район Северен в Пловдив.

Ральо Ралев остава в ареста, помагачът му излиза на свободаИван Делевски ще плати гаранция от 60 000 лева

Междувременно след поредица от обстойни текстове TrafficNews разкри подробности за тайната "квартира" на Ралев. Тя е била обитавана от арестувания кмет на район "Северен", а  разположението й е бе на последния етаж на сградата Royal Hill. Той се състоял от два свързани апартамента по 125 квадрата, който в последствие е надстроен с още един етаж, превръщайки го в мезонет. Терасата на мезонета бе с джакузи  , японска градина и кътове за отдих. Оказва се, че те са били собственост на фирма "Рали транс", стопанисвана от  таткото на Ралев - Иван Ралев. Той придобива имотите чрез фирмата си на ипотека през 2017 година, сочи справка на TrafficNews. Поред търговския регистър собственикът на сградата Бояджиев е бил близък до Ральо Ралев. 

КПКОНПИ обискира мезонета, обитаван от Ральо Ралев, след разследването на TrafficNewsСнощи полиция влезе в луксозната сграда на "Шести септември"

Веднага след като медията ни публикува разследването при задържането на районния кмет, имотът бе посетен от служители на КПКОНПИ и полицията. След последвала проверка на медията ни през същата година, терасата от 750 кв.м с джакузита, японски градини и беседки в луксозния апартамент на Ральо Ралев центъра, се оказа незаконна.

Месеци по-късно Ралев излезе от ареста с гаранция от  150 хиляди лева, а една от спряганите версии е, че приятелите и роднините на семейството са им помогнали с набавянето на сумата.  Малко след това той подаде и оставката си като кмет на „Северен”. Година, след като излезе на свобода обаче, Ралев  живееше с достъп до незаконната си луксозна тераса, но без обвинение. На 29 юли 2020 Спецпрокуратурата повдигна обвинение на бившия кмет, а обвинителният акт влезе в съда само преди 5 месеца. 

Към днешна дата Ральо Ралев чака своята окончателна присъда в стопанисваната от него каравана, намираща се на бул. „Македония”. Той работи на обекта и върти касата ,а при нужда извършва и дейности от работата на обекта. В нея хората от Кючук Париж, а и не само пият по бира и хапват по нещо бързо, докато децата им играят на съседната площадка. Следата с луксозната тераса на Ралев обаче се губи, а съдбата на бившия кмет ще бъде решена през следващата година. 

Карловският ТВ бос Иван Делевски е заловеният с парите по аферата с Ральо РалевГоляма част от времето си той прекарвал в чужбина, където имал имот

Спецпрокуратурата повдига обвинение на Ральо Ралев, грозят го до 6 години затворСкоро внасят обвинителния акт срещу бившия кмет на „Северен” и Иван Делевски

Животът на Ральо Ралев: Денем продава бира и цаца в Кючука, вечер – джакузи сред японски вишниБившият районен кмет намери препитание, докато чака обвинението на спецпрокуратурата