Делото срещу бившия кмет на район „Северен” Ральо Ралев, бившия началник на отдела за инвестиционни обекти Даниела Вълова и карловския бизнесмен Иван Делевски  окончателно стартира днес по общия ред след близо 4 години. Това реши съдия Екатерина Роглекова, след като адвокатите им заявиха, че в обвинителния акт все още има допуснати отстраними грешки, които бяха констатирани в първото заседание. Те пожелаха съдебното следствие да бъде прекратено и върнато на прокуратурата. Защитниците им уточниха, че отново никъде не е посочено при какви обстоятелства тримата подсъдими са се уговаряли, за да извършат престъпление. Адвокат Гънчо  Гънчев, който защитава Делевски заяви още, че няма описани доказателства в обвинението за това, че тримата са се познавали и допълни, че те не се познават.

Така Ралев, Вълова и Делевски не признаха по никакъв начин вината си, като пожелаха  в следващото заседание да бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица. Това ще стане в  предвидени от магистратите два дни през януари месец.

Делото срещу Ральо Ралев не стартира, върнаха обвинението на прокуратурата за поправкаСпоред адвокатите и съда в обвинителния акт има доста неясноти

Припомняме, че Ралев е предаден на съд за това, че в периода от края на декември 2018 г. до май 2019  г. в Пловдив, като извършител, в съучастие с Вълова и Делевски, е поискал сумата от 60 000 лева и е приел същата сума - чрез фактическото й предаване на бизнесмен, за да упражни влияние върху длъжностно лице – главен  архитект на район „Северен. То е за одобряване на идеен инвестиционен проект за изграждане на жилищна сграда в район „Северен“.

Даниела Вълова е предадена на съд за това, че през декември 2018 г. в съучастие като помагач на Ралев е умишлено е улеснила извършването на търговия с влияние от страна,  като е уточнила размера на исканата от него сума, за да може той да разпореди на гл. архитект на район „Северен“ Пловдив,  да одобри внесения за разглеждане идеен инвестиционен проект.

Иван Делевски е предаден на съд пък, че за това, че в периода от края на декември 2018 г. до май 2019 година . Пловдив, в съучастие като помагач на Ралев, умишлено е улеснил извършването на престъплението от страна на последния. Той е взел участие в уговаряне на подробностите по приемането на поисканата сума от 60 000 лева, за да упражни влияние Ралев върху гл. архитект на район „Северен”.

През горепосочения период Ралев бил кмет на район „Северен“, община Пловдив, Вълова е оглавявала отдела за инвестиционни проекти, а Делевски бил собственик на частна фирма, която се занимавала и с  изграждане на сглобяеми къщи. Тримата обвиняеми се познавали от години.

През месец март 2018 г. инвеститорът Здравко Ангелов е сключил договор със собственици на имот в район „Северен“ за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметство район „Северен“ проектна документация за строеж на жилищна сграда за одобрение. По закон само главният архитект в район "Северен" след проверка на документацията давал разрешение за изграждане и строеж. 

Спецпрокуратурата повдига обвинение на Ральо Ралев, грозят го до 6 години затворСкоро внасят обвинителния акт срещу бившия кмет на „Северен” и Иван Делевски

Преди внасяне на документите за одобрение, чрез фирма за строителен надзор, представлявана от М.А., била направена консултация с архитекти, за съответствие на проектната документация със законовите изисквания. Вместо очаквано одобрение на проекта, за същия бил получен отказ и бил върнат за отстраняване на няколко забележки, след което отново бил внесен за разглеждане в кметството. Последвала консултация от инвеститора с архитекти и той получил уверение, че проектът му ще бъде одобрен, но това не се случило. Инвеститорът разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета Ралев и се намирал в кабинета му, поради което си записал час за среща с него.

 На срещата му било обяснено, че ще получи одобрение на внесения идеен проект, едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация със собственичката на фирмата за строителен надзор, както и с друг архитект, които впоследствие му уредили срещи съответно с Вълова и Делевски. По време на разговорите с тях инвеститорът разбрал, че Вълова е "калкулирала", че ако построи сградата щял да спечели сума в значителен размер – около 300 000 евро, като 10 % от тях  - 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета Ралев , за да даде своето одобрение за проекта.  Уговорката била парите да бъдат предадени на Деловски, който щял да ги даде на Ралев,  за да разпореди на главния архитект при район „Северен“ да одобри внесения идеен инвестиционен проект.

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в  Пловдив, инвеститорът предал парите - сумата от 60 000 лева, поставени в червена хартиена торба на Иван Делевски, който бил задържан от служителите на МВР. Парите са били иззети като веществени доказателства. По делото са разпитани множество свидетели, изготвени експертизи и др.