Кметът на пловдивския район “Северен” остава в ареста, а помагачът му Иван Делевски излиза на свобода срещу 60 хил. лева. Това реши специализирания наказателен съд в София, предаде репортер на TrafficNews.bg. Според магистратите има достатъчно доказателства, че двамата са съпричастни към престъпленията, за които са обвинени. Според прокуратурата Ралев е принудил главния архитект на общината да поиска 60 000 лева от местен строителен предприемач срещу разрешително за строеж на 4-етажен блок. Негов посредник пък бил Делевски, който е и близък приятел на кмета и семейството му.

В заседателната зала един от защитниците на Ралев адвокат Христо Ботев обясни, че в нито един от имотите или собствеността на кмета не са намерени уличаващи го доказателства. Освен това не той е заловен с белязани пари и ако всъщност е бил замесен прокуратурата е можела да изчака маркираните банкноти да бъдат предадени на клиента му.

Адвокат Ботев обясни и че здравословното състояние на Ралев е тежко и той има нужда от изследвания. Прокуратурата обаче контрира защитата с аргумента, че все пак Ралев е бил задържан във фитнеса и е здрав и прав мъж.

Припомняме, че Ралев и Делевски бяха задържани при спецакция на 30 май. Преди около 5 месеца строителен предприемач поискал разрешение за строеж. Главният архитект на общината обаче започнал да го мотае, като в последствие му предлагал различни варианти да си заплати. Строителният предприемач подал сигнал до премиера Бойко Борисов, а той съответно до спецпрокуратурата и КПКОНПИ. Така пет месеца Ралев и неговия приятел били подслушвани, а според прокуратурата в СРС-та има достатъчно доказателства, че двамата са упражнявали натиск над главния архитект, а в последствие било неизбежно и той да поиска подкуп от строителния предприемач. В деня на арестите предприемачът трябвало да отиде с сътрудника на Ралев - Иван Делевски до чейндж бюро, за да смени предадения подкуп, който бил в размер на 60 хиляди лева. Идеята била, ако случайно парите са маркирани те да бъдат подменени с валута и така маркираните банкноти да не бъдат в тях. До смяна на парите обаче така и не се станало. Основен свидетел по делото е строителният предприемач Здравко Ангелов. В залата Ралев и Делевски не се погледнаха и не размениха нито дума.

КПКОНПИ обискира мезонета, обитаван от Ральо Ралев, след разследването на TrafficNewsСнощи полиция влезе в луксозната сграда на "Шести септември"