Проект за разширяване на новоизградения мемориален комплекс в Раковски готвят от Инициавния комитет. Припомняме, че военният паментик бе тържествено открит на 21 юни 2018 година. На него са изписани 230 имена на войници, подофицери и офицери, участвали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна войни.

Мемориалът бе изграден с помощта на усилията на Инициативен комитет под ръководствоото на подполковник от запаса Стефан Марушки.  Двамата със секретаря на организацията сержант от запаса Любомир Стрехи бяха стартирали мащабна дарителска камапния, в резултат на която бяха събрани около 25 000 лв. Сумата обаче е едва половината от стойността на паметника. 

 

"Почти всеки от Раковски търси сред изписаните паметни плочи имената на свои прадеди. Интересът е огромен. Хората споделят с нас спомени за тези свои родственици, предоставят ни документи и често донасят пръст от местата където са погребани", споделя подполковник Марушкин.

На мястото са били докаране 12 борчета от връх "Средногорец" до Смолян. Това налага проектирането и поставянето на ниша, в която да се съхранява пръстта от бойните полета в близост до военния паметник, както и постамент за оръдието. Необходимо е и изграждане на подходящ плочник за подход към обектите, който да осигурява достъп на хора в неравностойно положение.  Набавени са артилерийски гилзи, в които да се съхрани пръстта и те да бъдат поставени на рафтовете на нишата. 

"Потърсихме мнението на специалистите, изградили и конструирали скулптурната композиция на военния паметник. Те ни препоръчаха нишата да е с фоормата на постамента на паметника с 3 рафта, на които ще се поставят гилзите с пръстта. Единият от тях ще е свързан с местата, където са загинали нашите съграждани в Първата Балканска и Междусъюзническата войни, на втория и третия рафт ще са гилзиите от Първата и Втора световни войни", уточни Марушкин.

За да бъде нишата продължение и допълнение на военнния паметник ще се облепи с черен полиран гранит, като в горната част ще има гравиран надпис "Пръст от полетата на бойната слава".

За определяне на точното място на обектите, формата на плочника и озеленяването от Съюза са потърсили съдействието на ландшафтен архитект. Предвижда се да се изкопае сонда и монтира помпа за поливане, както и система за капково напояване.

Проектът е представен и одобрен от общинската и областна  комисии "Военни паметници" и от Министерството на отбраната, като е отпуснато финансиране в размер на 3 000 лв. Община Раковски също ще отпусне 3 000 лв. за проекта. Общата му стойност е 20 000 лв.

"При наличие на достатъчно средства ще поставим и парково осветление и допълнителни прожектори за осветяване на паметника. Така ще се изгради мемориален комплекс на загиналите във войните за национално обединение от Раковски, който ще се превърне в място за отдаване на почит, честване на бележити дати от нашата история и място за отдих на гражданите и гостите на града", категоричен е Марушкин.

Към момента има сключен договор със строителна фирма за изграждане на три етапа на обектите в зависимост от постъпилите средства. Първият етап включва изкопни работи, кофраж и отливане на бетон на нишата и постамента, вторият - закупуване на гранит и облепване на нишата, гравиране на надпис и изработка на метална врата от ковано желязо. В рамките на третия етап ще бъдат закупени и поставени плочки и бордюри. Тогава ще бъде изградена и напоителната система с подходящо озеленяване и пейки.

Инициативният комитет е създал необходимата организация за приемане на дарения и дофинансиране на проекта чрез парични постъпления от общината, физически и юридически лица, съобщават от градската администрация.

Банковата сметка на община Раковски за дарения и безвъзмездно получени суми от страната е :

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД, офис Раковски

IBAN:BG21UNCR70008421759882  BIC: INCRBGSF

КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ: 445100

Гражданите, които желаят да направят дарение в брой или натура, могат да се обърнат към Стефан Марушкин на 0884892333 или към Любомир Стрехин на 0896765033.