Почти до минус 19 градуса паднаха температурите в Смолянско през изминалата нощ. Най-ниската измерена температура е била от минус 18,6 градуса в района на Чепеларе, отчетоха от  метеорологичната станция "Рожен".

На  Рожен тази сутрин живакът е паднал до минус 11,7 градуса. В района на "Студенец" в Пампорово температурата е била минус 14, Смолян – минус 13,4 градуса. През целия ден  температурите в област Смолян бяха отрицателни. Пътните служби са нащрек.

Допълнително осоляване, опесъчаване и използване на химически препарати за обработка на пътищата против замръзване. На Превала беше минус 15, сутринта беше и минус 16-17, обясни Рашо Милчев, технически ръководител в пътноподдържаща фирма, цитиран от БТВ.

В чепеларското село Проглед, хората  се запасяват с дърва още от лятото. Георги също е приготвил зимнината и дървата, защото знае, че зимата в планината е тежка.

Приготвили сме си дърва, вино, ракия и сме готови за два метра сняг, категоричен е Георги Панайотов от село Проглед.

В следващите дни в Смолянско се очакват също много ниски температури. Хубаво е хората, които тръгват на път в планината да бъдат с автомобили, оборудвани за зимни условия, да имат достатъчно гориво и заредени батерии на мобилните телефони.

В понеделник в цялата страна ще продължи да нахлува студен въздух, а във вторник и сряда минималните температури ще се понижат на места до минус 15°- минус 17°.

Вижте още за студа, който ни чака, ТУК:

Студ сковава България утре! Жълт код за студено време в ПловдивПод тепетата температурата ще падне до минус 4 градуса и почти през целия ден ще се задържи около нулата