Производител на рози от село Климент изкорени градината си в знак на протест, научи TrafficNews.bg. Днес Дамян Дамянов е влязъл с трактора в лехите и е изпотъпкал насажденията с маслодайна роза. Той е избрал този краен вариант, за да протестира срещу ниските изкупни цени на розовия цвят тази година. 

Няколко часа по-рано розопроизводители от Старосел, Красново и Хисар блокираха главния път в Калояново. Реколта им тази година е фрапантно обезценена, като основният им поминък е на път да ги разори. Хората изсипаха килограми листа от роза на улицата в знак на протест и временно блокираха движението по шосето. 

Миналата година средната цена е била около 4 лева, а през 2016 е били 4,5. Фирмите, изкупуващи цвета се оправдавали, че имат резерв – миналогидшното масло още не било продадено. Според протестиращите обаче това е само оправдателен претекст за легитимация на ниската изкупна цена, а реално няма презасищане на пазара.

"Искат да извиват ръцете още повече, докога?! За наз тази държава е мащеха, не е майка. Какво искат – да изкореним всичките масиви и да емигрираме? Къде е държавата да спре монопола. В буквален смисъл това е монопол. 4-5 са големите играчи на пазара, те се събират на тайни вечеринки всяка година и определят изкупната цена. С наложените цифри тази година искат да смачкат дребните производителите", категоричен е розопроизводитреля Николай Толев пред TrafficNews.bg.

Междувременно един от най-големите производители на розово масло „Българска роза” АД – Карлово, съобщи че е сред основните доставчици за парфюмерийните къщи в Грас, Франция. Всяка година с българското „течно злато“, както е известно розовото масло, 2/3 от големите парфюмерийни къщи в света произвеждат над 2,3 млн. парфюми. Така за последните 5 години българската компания е доставила на водещите производители на парфюми масло от роза Дамасцена, което е било вложено в над 11 млн. парфюми от световноизвестни марки.

От компанията съобщават, че на 26 май „Българска роза“ ще отпразнува 70-тия си юбилей по време на „Празника на розата” в Карлово.  Как революционната обстановка в Карловско ще се отрази на традиционния празник, предстои да разберем.