Десетки родители в Пазарджик се вдигат на протест днес пред Общината на града. Хората ще се съберат в 8,30 часа, а причината е преместване на около 200 ученици от всички класове на близкото училище „Христо Ботев“ в ОУ „Христо Смирненски“заради предстоящ мащабен ремонт.

Миналата седмица недоволните започнаха със събиране на подписка с над 90 имена и предупредителни изявления срещу очакваните промени. В текста на документа, внесен в Регионалното управление по образованието, майки и бащи изразяват притесненията си, че така ще се стигне до сериозни сътресения в нормалния учебен процес. Предвидено е децата да учат на две смени. Това налага часовете да бъдат намалени с по 10 минути, предаде Дарик. Междучасията ще са само по 5 минути – прекалено кратки за малчуганите от началния курс. Двойното увеличаване на децата пък вероятно ще доведе до влошаване на дисциплината и риск от агресия и насилие. Най-големите тревоги са, че при инцидент или бедствие евакуацията ще бъде по-трудна и по-бавна, а това поставя в опасност живота и здравето на учениците, посочено е още в декларацията.

Освобождаването на сградата на ОУ „Христо Ботев“ се налага, защото то е едно от трите, в които по проект общината започва дейности по енергийно обновяване. От началото на учебната година СОУ „Димитър Гачев“ работи втора смяна в сградата на прогимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. За възпитаниците на ОУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Христо Ботев“ е предвидено преместване съответно в ОУ „Стефан Захариев“ и ОУ „Христо Смирненски“ от 15 октомври. Напрежението избухна след обявяване графиците на занятията.

От общинската администрация обясняват, че е направено всичко възможно ремонтите в трите учебни заведения да бъдат изпълнени през лятната ваканция. Заради обжалване на резултатите от конкурсите за изпълнители обаче се стигнало до отлагане на старта. По план строителните дейности трябва да приключат за около 2 месеца, най-късно до зимната ваканция.

Обновяване и саниране са предвидени още в СУ „Д-р Петър Берон“ и средношколското общежитие към СУ „Георги Бенковски“. Там обаче има възможност всичко да протече без преместване на децата.