Граждански инициативен комитет в Асеновград е насрочил общоградски протест срещу незаконното застрояване в защитената зона на културно-историческото наследство. Протестът ще се проведе в петък, 2 юни. Това разкри Маргарита Чавдарова от комитета в ефира на БНР.

Протестният митинг ще се проведе от 17.30 в Метошката махала, където такова строителство стана причина за скандала с арестуването на ръководството на Община Асеновград след голямата акция на ДАНС и Икономическа полиция преди десетина дни. Гражданите настояват строежите там да бъдат съгласувани със законодателството, което, според тях, в момента е грубо нарушено, съобщи Чавдарова. До момента са констатирани поне три нарушения на законите в защитената зона, но проблемите са свързани с цялостното застрояване на Асеновград, изтъкна активистката.

По думите и, занапред гражданството ще следи отблизо всички действия на управниците, независимо от крайния развой на следствието за действията на сегашната администрация. Това е втори мандат на ръководството на общината, което означава, че проблемите са започнали още от първия, заяви от своя страна Костадин Яков, председател на групата общински съветници от ГЕРБ в Асеновград. Налице е недостатъчна заинтересованост при защитата на интересите на общината, заради което се е стигнало до няколко съдебни дела, добави той.

За съжаление, по конкретните обвинения срещу кмета Емил Караиванов дори ние можем да констатираме проблемите само като граждани, защото като общински съветници не сме били в течение на развиващите се процеси, обясни Костадин Яков. Най-притеснителното в случая е потъпкването на законите, особено при строежа варху терена, където има паметник на културата, изтъкна председателят на съветниците от ГЕРБ в Асеновград.