Патриарх Неофит отдъхва в новоизграденото патриаршеско крило на манастира от понеделник вечерта, когато пристигна с екипа си, съобщи игуменът - Величкият епископ Сионий. Той ще предвожда светата божествена литургия в сряда, започваща в 9 часа.

Очаква се по това време да пристигне министърпредседателят Бойко Борисов, за да запали свещ. После той ще разгледа как върви ремонтът на Антимовото крило, за който правителството отпусна средства, пише 24 часа

По традиция заслужили христолюбиви мъже ще изнесат на раменете си чудотворната икона на Света Богородица Троеручица от храма. Литийното шествие ще измине пътя до параклиса, където според легендата изображението на Божията майка избрало да остане. В него ще се включат духовници и поклонници от цялата страна.

С риба, приготвена по манастирска рецепта, и с блага сливова ракия отлежала в избата на обителта, ще бъдат уважени гостите. Бачковският манастир, който е второто голямо средище за Голяма Богородица, също се готви да посрещне тълпи от миряни за храмовия си празник. Всичките 100 легла в обителта са заети.

От месеци напред са резервирани и хотелите в Бачково.

“Очакваме вярващи от цялата страна и чужбина. Утринната литургия започва в 9 ч в централната църква, където е чудотворната икона на Божията майка”, заяви игуменът архимандрит Самуил.

Службата ще продължи около 2 часа, след което ще бъдат раздадени три огромни казана с 300 литра рибен курбан, приготвен от пъстърва и шаран. Обителта ще посрещне гостите с изцяло нова настилка на двора. Предишната бе от речни камъни и много хора се спъваха и падаха. Работници вече са наредили широки каменни плочи. Прекарана е и отводнителна система.

По пътя към Бачково ще дежурят десетки полицаи. Те ще проверяват шофьорите за алкохол, скорост и колани и ще контролират паркирането.

Търговците около обителта са заредени със стока, тъй като всяка година на празника реализират огромни печалби. Нито един игумен досега не успя да се пребори с разветите гащи по сергиите. В Бачково поклонниците ще молят помощ и закрила от чудотворната икона на Дева Мария.