Един малък пловдивчанин - Александър, ще има възможност да стане ученик в 1 клас и да комуникира ефективно, благодарение на специална технология. Иновацията за деца с увреждания ще бъде приложена в СУ "Никола Вапцаров".

Момчето е с диагноза "дискинетична церебрална парализа, изоставане в НПР". Съвременните технологии позволяват по-добро обучение на детето, но средствата за тях са скъпи и не се поемат от НЗОК.

На пазара се предлага помощна технология за комуникация и контрол с поглед – специализиран софтуер Look to Learn, с който ще се помогне и за комуникацията, и за развиване на внимание на ученика, тъй като с Александър не може по друг начин да се осъществява обучение.

От проведения благотворителен Великденски концерт и базар в СУ "Никола Вапцаров" с директор Елена Александрова се събра доста голяма сума, но за съжаление тя бе крайно недостатъчна за закупуването на системата за контрол с поглед и софтуера за Александър. От училището се обърнаха за съдействие и помощ към районния кмет Ральо Ралев, който се е отзовал и е подкрепил инициативата, като е предоставил нужните средства. 

"Желая на Александър нов старт в развитието му в живота. Искрено вярвам, че реализирането на тази кауза ще бъде наистина в полза на детето, ще помогне за неговото духовно израстване, ще му даде огромни възможности за общуване, развитие и обучение", коментира Ралев.