"Заедно в час" се нарича двегодишната програма, в чиито рамки прокурори ще влизат в час при седмокласници от шест пловдивски училища и ще им говорят за опасностите, свързани с компютърните престъпления и наркотиците. Началото бе днес в актовата зала на Хуманитарната гимназия пред ученици от "Княз Александър Първи".

Сред прокурорския състав бе и Румяна Арнаудова, говорител на Главна прокуратура, както и окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Ако в предишните гостувания на обвинителите в училищата на Пловдив адресатът бяха десетокласници, а темата - гражданските им права, то сега възрастта на учениците е доста по- ниска, но точно това е точката, от която по принцип започват и проблемите.

Децата чуха доста полезни съвети от Димитър Беличев от Окръжна прокуратура, който ги предупреди как да съхраняват личното си пространство в социалните мрежи, как да не улесняват крадците, публикувайки снимки от дома си, как да избягват да отбелязват местоположението си, как да преценяват кого да приемат за приятел и какво да споделят. Съветите са навременни, защото на тази възраст децата вече са стъпили във виртуалната реалност, а преценките им са все още незрели. Особено актуална за тях е темата за насилието, което се прехвърля в социалните мрежи и носи големи рискове.