България има своите герои. Паметни личности, които с свръхчовешки подвизи са променили курса на историята ни. Хора, благодарение на които днес можем гордо да се наречем свободни българи. Хора, на които сме длъжни да отдаваме дължимата почит. 

Може би най-светлото сред тези имена на герои е това на Васил Левски. Днес, 18 юли, се навършват 180 години от неговото рождение. Прието е и на тази дата да се отдава почит на личността на Апостола на свободата, макар много хора да знаят и да се сещат само за 19 февруари - денят, в който той е бил обесен.

А рождението на един такъв герой е не по-малко важно, ако не и повече. Именно заради това пловдивчани ще се поклонят пред паметта на Дякона. Това ще стане днес, вторник, от 10 ч. сутринта. Венци ще бъдат положени пред паметника на Левски на централната алея в парк „Бунарджика”.

Военен духов оркестър ще огласи събитието, на което ще присъства и представителен взвод. Слово ще произнесе носителят на награда „Христо Г. Данов” за 2017 г. Недялко Славов. Пред паметта на Дякона ще се поклонят кметът на Пловдив, областният управител, общински съветници, почетни консули и други представители на местната власт, армията, църквата и граждани.

Миналата година едва 30-ина души уважиха събитието в Пловдив. Далеч по-впечатляващи бяха честванията в родния град на Дякона – Карлово. Там рекорден брой участници взеха участие в традиционния национален туристически поход "По стъпките на Апостола”.