Медицинската сестра е с най-уважаваната професия в САЩ през последните десет години. Всеки ден влизам в болницата с усмивка. Лекари, диетолози, физиотерапевти, пациентите и семействата им се отнасят към медицинските сестри с изключителна признателност. Докато в България това, което се случва с колегите, е геноцид.

Това сравнение направи пред TrafficNews.bg Пенка Сийболд, която долетя от Англия, за да се включи в днешния протест на здравните работници в Пловдив. Жената е родена под тепетата. 22 години е работила в Америка, а преди 5 години се мести в най-голямата онкологична клиника в света – тази в Манчестър. Има и свой кабинет, в който приема пациенти.

Защо ли протестират медсестрите? За 24 г. трудов стаж – 680 лева заплата!Хиляди медицински работници протестираха в страната, TrafficNews бе с тях в София и Пловдив

През годините обаче не спира да поддържа връзка с колегите си в България основно чрез Фейсбук група, в която членуват над 15 000 души.

„Хората описваха такива истории, че ми се скъса сърцето. Реших да ги подкрепя – и финансово, и с опит”, посочва жената. Търпението й се изчерпало, когато колежка от Пловдив разказала в мрежата за 72-часов работен ден. Пенка недоумява как е възможно да работиш в една болница 12 часа дневна смяна, след това да изкараш в друга болница 12 часа нощна смяна, и да се върнеш в първата за още едно дневно дежурство. Да се грижиш нормално за пациентите и да бъдеш адекватен.

„Знам много добре колко е важно сестра да знае какво се случва с един пациент. На всеки два часа да му се измерят виталните показатели, да се разбере дали консумира течности, да се видят кръвните изследвания. Да се обръща внимание на всяко нещо. Тук това не може да се случи, защото сестрите имат страшно много пациенти и защото не се работи в екип. Аз ако говоря по телефона със семейството на мой пациент и в този момент се звъни от някоя стая, лекарят скача и води пациента до тоалетната. Или, ако си поръча пица и докторът е свободен, отива и му я взима”, разказва медсестрата.

И дава пример, че една медицинска сестра в България се грижи за 30 пациенти, докато максимумът в цял свет за общите отделения е 8, за специализирани отделения – 4 пациента, а в реанимация – сестра за всеки пациент.

Пенка е решила да помогне на колегите си у нас с регистрацията на новата асоциация, превода на документи и връзка с евроинституциите.  

„Всичко възможно ще направя целият свят да разбере за този геноцид над медицинските сестри в България. Недопустимо е това да се случва в една европейска държава. Преди два дни всички португалски сестри излязоха на протест, подкрепиха ги техни приятели и познати. И ще постигнат исканията си. Преди две седмици 10 000 медицински сестри от Ню Йорк излязоха и затвориха трите най-големи улици. Проблемите им бяха решени за два дни. Те дори не искаха пари, а настояваха да не им се дава по един допълнителен пациент”, казва пловдивчанката. Според нея българските медицински сестри не трябва да се отчайват, но единственият шанс да бъдат чути е активната стачка.  

Как премина днешният протест в Пловдив, вижте във видеото на TrafficNews: