Стотици медицински сестри излязоха на национален протест с искания за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

В столицата те блокираха ключови улици, докато шестваха и се заканиха, че всеки ден ще е така, докато исканията им не бъдат чути от управляващите.

Те опънаха символично и палатка пред здравното министерство, довечера ще я дигнат, но идните дни тя ще бъде разпъвана, за да напомня на министъра за исканията им.

На място дойде и омбудсманът Мая Манолова, която твърдо застана зад исканията на медицинските работници.

"Аз съм тук, за да ви подкрепя, защото и аз и всички граждани, когато имаме нужда от помощ сме при всички вас. Сега вие имате нужда от помощ. Ставате все по-малко... Бях в общинската болница в Кюстендил, където само за седмица 5 висококвалифицирани сестри напуснаха работа. Дадоха ми фишове с техните заплати. Основна заплата от 540 лева. Това е обидно и унизително, така че вашите искания са напълно справедливи. Чака ви дълга битка, но аз стоя зад вас", подкрепи ги тя.

Медиците настояват стартово за две минимални работни заплати. Също така искат да има правила за допълнителните възнаграждения и почасово заплащане на нощния труд, както и да се прекрати практиката – болниците да са търговски дружества.

Протестиращите се разграничиха от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и съобщиха, че е в процес на регистрация Асоциация на медицинските сестри, която пряко да защитава интересите на съсловието. Тяхното желание е представители от тази асоциация да участват в гласуването на закони в парламента. 

Пред камерата на TrafficNews медсестра от "Майчин дом" обясни, че за 24 години трудов стаж в системата, е заслужила да получава… 680 лева основна заплата.

"За 24 години стаж – толкова. Допълнителните възнаграждения директорът ни ги спря. Според него ние не работим с вредни материали. Другото, което може да видите, е едно своеволие. Опитаха се да ни принудят да подпишем договори за 8-часов работен ден, при положение, че има наредба на МТСП, според която ние работим 7. Да излезе министъра и да ми обясни защо един шофьор, един продавач и един скапан депутат взимат повече от мен?", настоя тя.

Над 200 медицински сестри от най-големите болници излязоха на протест и в Пловдив. Те се събраха пред сградата на общината и заедно изслушаха химна на България. Издигнаха и плакати с призиви за подкрепа на лекарската професия.

"Не се страхувам, че ще остана без работа. Притеснявам се, че утре мой близък ще се нуждае от медицинска помощ, но няма да има кой да му я окаже", посочи Лилия Георгиева, медицинска сестра в Многопрофилната транспортна болница в града.

Тя е присъствала и на вчерашната среща със здравния министър Кирил Ананиев в столицата.

"Не сме удовлетворени. Неговото предложение бе за създаване на група, която да изработи методика за спешно увеличение на работните заплати. Но не посочи никакво окончателно решение на нашите искания", допълни Георгиева.

Здравните работници са категорични, че протестите ще продължат, докато исканията им не бъдат чути.