Днес отбелязваме 132 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На 6 септември 1885 г. хиляди българи, живеещи на изкуствено разделена територия, се обединяват и заживяват заедно вече не само духом, но и без граница да стои помежду им. Актът на Съединението е обявен в Пловдив. 

Преди 132 години България  е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която попада в границите на Османската империя, от Великите сили на Берлинския конгрес през юни 1878 г.

Заради несправедливото разпокъсване на България с Берлинския договор, обединението на територията й и националното освобождение стават основен приоритет и мечтана развръзка на българския народ. Захари Стоянов е един от хората, които подкрепят идеята родината да се обедини под скиптъра на Княз Александър I.

Така, след подготовка, започнала през есента на 1885 година и подкрепена от висши военни, на 6 септември бунтовници влизат в Пловдив и свалят от власт назначения от султана генерал-губернатор Гаврил Кръстевич. Георги Странски оглавява създаденото временно правителство.

Рано сутринта на 6 септември в Пловдив е обявено Съединението. Това е безпрецедентен акт, преначертал картата и историята на Европа.

Във времето след този радостен за целия народ ден обаче идва предизвикателството Съединението да бъде опазено и защитено. Редица общественици и революционери дават живота си за тази национална кауза, родила се и живяла години наред в умовете и сърцата на българите, разделени несправедливо от Великите сили.

Съединението на България и неговата защита са проявление на мъжество, желание за свобода и готовност за саможертва, които са първата и огромна крачка на българския народ в пътя му към национално обединение и икономически и духовен просперитет в следващите десетилетия. 

Големият урок, който научава българския народ е заветът на кан Кубрат към синовете му – че СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА.

TrafficNews.bg поздравява всички пловдивчани за празника на града и пожелава : БЪДЕТЕ СИЛНИ, БЪДЕТЕ ЗАЕДНО!

 

Пловдив ще отбележи 132-та годишнина от Съединението на България и празника на града с празнична програма. Тържествата под тепетата ще започнат още от 5 септември, като по-голямата част от събитията са в центъра на града.

Ето и програмата:

5 септември 2017 г.

19.30 часа – Цар Симеонова градина

Концерт на Държавна опера-Пловдив с диригент Диан Чобанов

С участието на концертмайстор Мичо Димитров. В програмата: произведения от Моцарт, Чайковски, Респиги, Бокерини, Бах, Й. Щраус, Пиацола

6 септември 2017 г.

9.30 часа – Старт на 42-ия Международен мемориален маратон „Съединение“ от площада в град Съединение, с финал на площад „Съединение“ – Пловдив

Награждаване на победителите в 12.00 часа.

10.00 часа – Катедрален храм „Света Богородица“

Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай

11.00 часа – Паметник на Захари Стоянов

Поднасяне на венци и цветя

11.30 часа – Паметна плоча на майор Райчо Николов

Поднасяне на венци и цветя

12.00 часа – Площад „Стефан Стамболов“

Концерт на Духов оркестър – Пловдив

12.00 – 16.00 часа – Парк „Лаута“, ж.р. Тракия

Празничен фолклорен концерт на оркестър „Канарите“, с ръководител Атанас Стоев

17.30 часа  –  Площад „Стефан Стамболов“

Празничен концерт с участието на Биг Бенд - Пловдив и солисти

19.00 часа – Площад „Централен“, пред Военния клуб

Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“

19.00 часа – Зала „Колодрума“

Концерт от турнето „One Love Tour“ с участието на изпълнители от България и Македония: Криско, Слаткаристика, Гери – Никол, Тони Зен, Ъпсурт, DJ Гоце.

ВХОД СВОБОДЕН. Билети се продават само за VIP зоната.

19.45 часа – Музей на Съединението

Откриване на изложба „Непознатата война“

20.30 часа – Площад „Съединение“

Тържествена заря-проверка