Брошурата "Любов без последствия 2009", създадена по програма "Превенция на ХИВ/СПИН сред МСМ (Мъже правят секс с мъже, бел. ред.) общността" не е предназначена за училищата и нямаме представа как е попаднала там, обясняват от Фондация "Здраве и социално развитие" (Хесед), която е изпълнител по проекта за спорните книжки, изобразяващи сексуални актове между мъже.

"От нашата фондация нямаме информация за това как са попаднали в училищата. Всъщност програмата за превенция на ХИВ/СПИН е приключила преди известно време и вече не работи", казаха от там.

Според тяхното мнение това са материали, които най-вероятно са останали от преди и се използват в момента.

По думите на експерти от Хасед брошурата се разпространява от подизпълнители към Министерството на здравеопазването, които имат таргетни групи, за които те нямат информация какви са като големина.

"Има заложени бройки, които се разпространяват в годините. Самата брошура е преиздавана няколко пъти, което говори, че към нея е имало интерес. Но тя е насочена към конкретна целева група – създадена е с цел да бъде разпространявана сред МСМ група. Брошурата не е предназначена за училища", категорични са от Фондация "Здраве и социално развитие" пред "Труд".

Гей пропаганда или сексуално образоване в училище? Брошури и последвал скандал в Ямбол СНИМКИВърху брошурата

По думите им РЗИ като институция също има компетентността да прецени къде може да разпространи брошурата, защото те работят с всички рискови групи, правят превантивни програми и в тяхната си дейност могат да преценяват къде да попадне тя.

Едно е ясно – брошурата предизвика брожението на обществото, а властите я определиха като провокация. Виновни за разпространението и отново няма.