Най-атрактивните джипове, най - запалените офроуд водачи, много адреналин и още повече емоции. Всичко това ще бъде събрано на едно място край Пловдив само след две седмици. Клуб „ОФРОУД ПЛОВДИВ“, съвместно с Дoброволно Формирование „ПЛОВДИВ-112“ организират международен офроуд фестивал PLOVDIV OFFROAD FEST. Събитието ще се проведе от 5 до 7 Октомври 2018, в местността ПОЛИГОНА, под манастира „Св. Св. Козма и Дамян“ в Родопите, над Куклен .

Целта на фестивала е да се обединят всички, които обичат да ходят в планината макар и по различни причини. Поканата е отправена към тези, които практикуват офроуд с джипове, ATV и мотори, планинско колоездене, ориентиране, къмпинг, лов и риболов, планински преходи и маратони, спасителна дейност и други. В рамките на събитието освен състезания за джипове в класовете TROPHY, CROSS COUNTRY и ATV, са предвидени: downhill трасе за байкове, състезание по спортно ориентиране за деца и възрастни, възможност за офроуд шофиране по затворено трасе с инструктор и офроуд разходка, демонстрации и обучения на спасителни дейности на закъсал автомобил, първа помощ при катастрофи, забавни и полезни игри за малки и големи. Във фестивала са включени още тестдрайв на офроуд автомобили, изложения на офроуд техника и аксесоари, къмпинг и планинско оборудване и облекла, ловно-рибарски принадлежности. В организацията е заложен кетъринг в няколко зони за храни и напитки, логистично осигуряване и други.

За последните 15 години офроуд клубовете в страната се борят за обществено признание и подкрепа на дейността им, чрез правила и обособяване на зони за движение извън пътя. Много често през годините, участниците в тези клубове са оказвали безвъзмездна и неоценима помощ на аварийно-спасителните служби в случаи на наводнения - село Бисер, Китен, Мизия и други, при горски пожари - резерват Риломанастирска гора, Кобилино бранище, Кукленския манастир Св.Св Козма и Дамян, Манастир Св. Петка Мулдавска, Кресна и много други, откъснати от цивилизацията населени места поради затрупани пътища и прекъснато електрозахранване- Източни и Централни Родопи, Смолян, Пампорово и др.

"Целта на това събитие е да събере и обедини хората, живеещи с любов и грижа към планината. Да създаде среда, в която те да си сътрудничат в развитието на всички форми на планински туризъм, съобразени с опазването на природата, създавайки правила за пребиваването там на всеки един от тях" коментира председателят на  „ОФРОУД ПЛОВДИВ“ Петър Лесов. 

Очакват се около 450 състезатели в различните дисциплини (офроуд, колоездене и ориентиране),  50 изложители и над 2000 посетители. Фестивалната част на събитието ще е разположена на площ около 50 декара, а състезателните трасета за трите дни надхвърлят 600 километра.

Входът за всички посетители на фестивала е свободен. TrafficNews.bg е официален медиен партньор на събитието.