Кучето Джеси, чийто собственици са обект на проверки от зоополиция и БАБХ, отново е изчезнало от мястото, където го отглеждат. Това съобщи един от стопаните ѝ Дора Каракашева във фейсбук група, където моли за съдействие за откриване на животното.

Припомняме, че животът на ловното куче стана обект на разследване от органите след статия на TrafficNews, публикувана след серия от сигнали на пловдивчани. Те твърдят, че животното е системно неглижирано, поради което става агресивно. Изчезването на ваймаранера е станало ден след публикуване на материала ни, в който изнесохме информация в какви условия се гледа кучето.

Къде е зоополицията? Джеси и кучешкият ѝ живот в центъра на ПловдивСъседи настояват за спешна намеса от страна на институциите

Скоро след това БАБХ и зоополиция започнаха проверка на собственика Димитър Каракашев. Медията ни разбра още, че преди месец той е бил привикан в сградата на Областна дирекция по безопасност на храните за разговор с инспектори. Там му е било връчено и предписание за ползване на по-дълъг синджир, с който да връзва Джеси.

По разказ на съседи ловното куче редица пъти къса или се измъква от синджира си, а после бяха из града. Последният такъв случай стана само дни преди публикуването на първия материал за Джеси. Тогава кучето бе върнато при Каракашеви с помощта на фейсбук група за изгубени домашни животни.  

Именно в същата група преди ден собствениците публикуваха пост, в който молят защото кучето отново го няма. Този път обаче ваймаранерът бил откраднат от недоброжелатели, които са проникнали в имота и да го извели, твърдят Каракашеви.

„Кучето има нужда от специфични грижи. Хората, които го откраднаха, няма да могат да се грижат за него. Кучето е в опасност“, се пише в поста им. В коментарите обаче собствениците стават обект на множество критика по повод грижите, които самите те полагат и дори нападат, че Джеси е в опасност, ако остане при тях.

Зоополиция и БАБХ проверяват как живее кучето Джеси от ПловдивСобственикът на ваймаранерa даде уклончив отговор за грижите си

В друга група Дора Каракашева споделя дълга и трогателна история за това как ловното куче е попаднало в семейството им. Тя пише, че ваймаранерът е бил отглеждан в домашни условия, близо до децата им. Заради буйната му природа не можели да го отглеждат вече в апартамент и затова го преместили в необитаемата къща в центъра на Пловдив, собственост на техни близки.  

В поста се посочва още, че благодарение на сигнали на съседи с периода 7-8 декември кучето е било откраднато от двора/ден след публикуване на материала/. „Връзвахме я на синджир, защото прескача всички огради и излиза навън. През студените месеци Джеси стои в стая на топло и не е вързана. Храни се с висококачествени храни. Споделям тази информация, тъй като с Вашите действия и коментари изложихте живота на Джеси на риск. Тя беше открадната и сега не знам кой и как се грижи за нея. Обръщам се към Вас, със същия ентусиазъм, да разпространите информация, така че да достигне до тези, които си позволиха да откраднат кучето. И тя е следната: Бъдете така добри да върнете кучето на същото място, от което го взехте. Извършили сте престъпления, които са наказуеми. Не познавате животното и знаете как да се грижите за него. То си има семейство, което обича“, посочва собственичката.