Областната дирекция по безопасност на храните и пловдивската полиция проверяват случая на кучетo Джеси, което живее на синджир в самотна къща в Пловдив. TrafficNews научи, че ваймаранерът фигурира в регистрите за ловни кучета, чипиран е и има всички налични ваксини.

Припомняме, че за историята на животното разказаха пловдивчани, според които собственикът го неглижира, храни и извежда рядко и допуска предпоставки за инциденти. След публикация по случая до медията ни постъпи и сигнал, че умишлено кучето се държи гладно, за да бъдат събудени ловните му инстинкти. Така обаче няколко пъти то късало синджира си и проявявало агресия към хора и животни.

Къде е зоополицията? Джеси и кучешкият ѝ живот в центъра на ПловдивСъседи настояват за спешна намеса от страна на институциите

Научихме още, че това не е първата проверка на институциите по този повод. През октомври тази година главни инспектори от отдел „Здравеопазване на животните“ са посетили по граждански сигнал адреса. Тогава са установили, че кучето се намира във видимо добро здравословно състояние, но се отглежда на 2-метров синджир, които възпрепятства свободното му движение. По този повод са издали предписание на собственика, с когото по-късно е имало среща в сградата на ОДБХ-Пловдив. Там му е било връчено предписанието и са били разяснени допуснатите нарушения в Закона за защита на животните. Две седмици по-късно комисията отново посетила ул. „Войнишка слава“ и установила, че предписанието е изпълнено.  

След сигнал на медията ни инспектори от БАБХ и зоополиция посетиха адреса. Предстои проверка дали условията, в които Джеси се отглежда, отговарят на здравословните изисквания. Обект на проверката ще бъдат и сигнали на съседи, че кучето проявява агресия към хора и животни. Такива признаци не са установени при първоначалните посещения на място, информират контролните органи. Предстои да бъдат разпитани свидетели и съседи.

Междувременно TrafficNews успя да се свърже със собственика на Джеси по телефон, а от разговора разполагаме и със запис. Запитан в какви условия се отглежда ловджийското куче, той отговори: „Отглеждам го както си искам, така си го отглеждам. Не ми звънете повече, не ме притеснявайте!“. След това разговорът прекъсна по негова инициатива.

Очаквайте подробности!