Почти всяка втора изследвана проба от хора със съмнение за усложнение от грип вече потвърждава вируса. Най-много засечени случаи има в София, Бургас, Пловдив, Смолян, Сливен, а 5 пъти по-често усложненията са в следствие на новото поколение на свинския грип.

Доминират двата очаквани щама от тип А - A(H1N1)pdm09, известен като пандемичен или свински грип, и A(H3N2). Рязко преобладават A(H1N1) - приблизително 30 към 6 към другия подтип. Това показват данните на Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания за седмицата 7-11 януари.

Засега като цяло страната е на ниво слабо засилена циркулация на грипни вируси. В Силистра обаче последните седмици има много висока активност - 99+ персентила. Оттам са изпратили и нови проби и очакват данните от референтната лаборатория, за да преценят дали да се обяви епидемия.

В областите Бургас и Софияград в последните седмици също има висока активност - 95+ персентила”, обясни националният консултант по микробиология проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, под чието ръководство е лабораторията по грип. Значителен брой болни има и в Смолян, Сливен, Пловдив.

Грипни вируси са доказани в секрети от нос и гърло на болни с усложнения, приети за болнично лечение. По данни от наблюдаваните лекарски практики най-висока е заболяемостта от респираторни инфекции във възрастовата група до 4 г., на второ място - подрастващите до 14 г.

Очаква се до края на месеца или до началото на февруари щафетно да се разразяват епидемии в цялата страна. Когато в над 40-50 процента от изследваните проби се откриват грипни вируси, се смята за “жълт код” за риск да се заразим. Най-простите, но и най-достъпни и ефективни средства за предпазване са миенето или обтриването на ръцете с мокри кърпички, дистанция от 1-1,5 метра особено от кашлящи, кихащи, хремави и изибощо от всички, които изглеждат болни, често проветряване и влажно почистване на стаите, напомни проф. Кантарджиев, цитиран от 24 часа.

Той коментира, че повечето българи имат дефицит на изключително важния за имунната система витамин D. Според последното епидемиологично проучване у нас поднорменото съдържание в организма е проблем за 76% от хората. Това предполага да се увеличи консумацията на храни, които съдържат витамина. Както и да се помисли за допълване с популярните евтини добавки от 2-3 лв.

Особено наложително е това да се прави по схема през зимата, когато на нашата географска ширина слънчевите лъчи падат под неподходящ ъгъл, а, от друга страна, имунната система е подложена на стрес тест от грипни и други респираторни вируси. Подчертано бялата кожа е практически маркер за риск от недостиг на D витамина.

За тях се препоръчва постоянно присъствие в менюто на мазна риба (не само скъпите сьомга, сардини, риба тон, но и достъпната като цена местна скумрия), гъби, яйца, черен дроб, мляко и млечни продукти, авокадо и др. Работата на Т-клетките ни, които отговарят за обезвреждането на болестотворните микроорганизми, може да подкрепят и храни, които съдържат цинк и селен. В списъка на важните за зимния имунитет храни са месото, черният дроб, стридите, хайверът и други морски деликатеси, ядките и особено бразилският орех, бобовите и зърнените култури, тиквените семки, авокадото и други.