Кризи и бедствия са показател за това колко човечност е останала в хората и колко организирано може да работи държавният апарат. В дни като изминалите се преобърнаха стотици човешки истории, а природата доказа, че винаги ще бъде по-могъща от хората.

Потопът в Карловско ще бъде запомнен от историята на България. Той обаче ще остане неизтриваем фрагмент от паметта и на всички онези, които са видели с очите си апокалиптичната картина в Трилистник, Богдан и Каравелово. Един от тях е Атанас Даков – ръководител на екипа на Доброволно формирование „Пловдив 112“, който неотлъчно помага на засегнати от природното бедствие.

Даков има зад гърба си многобройни спасителни акции, всяка особена сама по себе си. След тази си направил следната равносметка:  

„Продължавам да осъзнавам колко е важна координацията и комуникацията между различните служби, институции и обществото в един такъв момент. Важно е и обществото да бъде обучавано как се действа в подобни кризисни ситуации. По-голям кръг от хора да имат достъп до подобни знания, защото наистина имаме нужда от този ресурс“, споделя той пред TrafficNews.

Като една от най-емоционалните картини, които съзнанието на ръководителя на екипа запечатало, било повторното наводняване на вече отводнени къщи. Така доброволците се сблъскали с това отново да видят тъгата и отчаянието да завръщат в очите на потърпевшите жители.

Повторното наводняване се случило заради непочистените речни корита. Заради натрупалия се голям обем от дървен материал в тях, проходимостта им все още е ниска, допълва Даков. А високото ниво на водата създава предпоставка за нови изливания в засегнатите села.

„На няколко пъти се случи вече отводнени постройки да се напълнят отново с подпочвени. Затова в момента наблягаме на рязане на дървения материал в речните корита, така че да може да бъде изваден и те да бъдат прочистени. Така се надяваме да помогнем за отичането на високите нива“, заяви той.

Въпреки умората мотивацията на близо 20-членният екип на „Пловдив 112“ да помага не стихва, сигурен е той. Всички работят от сутрин до вече от самото начало на потопа. За да се справя по-организирано, бригадата им е в тясна комуникация в кметове и зам.-кметове, които съдействат с информация за необходимата помощ.

Атанас коментира, че в Трилистник доброволците са подпомогнали екипите на пловдивската пожарна в отводняването. Това те реализирали през понеделник и вторник, когато съвместните усилия на професионалисти и доброволци успяли да отводнят всички наводнени къщи, пречиствателната станция, трафопост и други обекти в селото.

„Приливната вълна беше помела улици, дворове, инфраструктура, постройки, и превозни средства и потопила къщите на хората с 1,4 - 1,5 метра мръсна вода, кал и тиня“.

Във вторник на обяд, след приключване на отводняването в Трилистник, екипите на Доброволно формирование "Пловдив 112" били прехвърлени в Каравелово и Богдан, където продължили да работят по отводняването на наводнените домове, разчистването и изрязването с моторни триони на дървения материал в коритата на реките.

А към днешна дата екипа им е отводнил  е помогнал на десетки семейства, преживяващи ужаса от потопа:  

„За всички това е една голяма трагедия. Местните са изключително благодарни, че има кой да се отзове на нуждата им. Това, което ни обединява, е желанието да се прави добро. Никой не е застрахован. В селата има десетки най-различни по профил хора – мъже, дами, млади, по-възрастни. Нищо от тези неща не е спънка, когато човек иска да помогне“, категоричен е Даков.

 

Снимки: Доброволно формирование "Пловдив 112"