29,9% от българите не биха подали сигнал за корупция, защото се страхуват от последиците. Други 26,8% смятат, че сигналът им не би довел до решение на проблема, тъй като и длъжностните лица също са корумпирани. Това се сочи в проучване "Противодействие на корупцията 2018: обществени очаквания и постигнати резултати" на "Алфа рисърч" и Асоциация "Прозрачност без граници".

41% от българите пък изобщо не биха подали сигнал за корупция поради каквато и да е причина.

Програмният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" д-р Ваня Кашукеева-Нушева обясни, че според изследването българите биха подали сигнал при три условия.

"Биха подали сигнал, ако са уверени, че по сигналите ще се процедира безпристрастно и ефективно. Второто ключово условие на гражданите е да бъде опазена тяхната анонимност", а третото много важно условие, за да бъдат активни при подаването на сигнали за корупция, е ако бъде осигурена защита на подалите сигнала", посочи тя. 

Относно готовността на гражданите за противодействие с корупцията, най-много от анкетираните (24,5%) са гласували, че биха подали сигнал на медиите в ситуация, в която станат свидетели на някаква форма на корупция. Само 20% от гласувалите биха подали сигнал в полицията, което показва едно голямо недоверие в институцията.

2,2% от гласувалите пък биха подали сигнала директно до министър-председателя.

Като най-голям проблем, 57,6% от гражданите, участвали в допитването изтъкват политическите и роднински назначения в администрацията, конфликта на интереси и търговията с влияние в министерствата и агенциите. Вторият най-голям проблем, що се касае до корупцията е злоупотребата с публични средства. Друг основен проблем за 56,7% от участвалите в допитването български граждани е незаконното финансиране на партии и на предизборни кампании и купуването на гласове.

Според 71,2% от анкетираните най-активно в новата антикорупционна агенция трябва да се работи в разследването на корупцията от най-високо политическо ниво. Според 63,7% трябва да се разследва местната власт.

На въпрос: "Какви действия срещу корупцията бихте извършили?", 36,4% от анкетираните заявяват, че ще откажат плащане на подкуп. Само 24,9% биха подали сигнал за корупция, а 11,7% биха участвали в протест. 36,2% пък смятат, че като обикновени хора не могат да направят нищо.

И тук идва един въпрос. Къде остава демокрацията, при положение, че повече от 1/3 от населението смята, че са обикновени хора, които не могат да направят нищо. Къде е равнопоставеността? Очевидно липсва.