Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 24-годишния Кязим Стоянов, който премина на червен свтофар предизвика катастрофа с влак край Песнопой. При инцидента загина 24-годишната му жена, а 7-месечното им бебе пострада.

Трагичният инцидент стана а 4 декември 2016 година  - Кязим Стоянов и 24-годишната му,  с която живеел на семейни начала, както и тяхното седеммесечно бебе, пътували в Рено Меган. Те отишли в село Песнопой,  за да проверят работното време на обществена баня с минерална вода.  Кязим управлявал автомобила по асфалтиран път, който преминавал през селото, и се пресичал от железопътната линия Пловдив-Карлово. За преминаване на пътните превозни средства на жп линията бил изграден неохраняем прелез – без бариери, който бил оборудван от двете страни с пътни знаци – „Железопътен прелез с един коловоз“ и „Спри“, както и  с предупредителна табела – „Спри! Огледай се, ослушай се и премини, ако не идва влак“. Прелезът имал светлинна и звукова сигнализация за идващ влак.

Същия ден, към 15,36 часа, по разписание от гара Карлово за Централна гара-Пловдив потеглил пътнически влак, състоящ се от дизелово мотриса и два вагона. Той се движел с разрешената скорост за участъка. При наближаване на жп прелез „Песнопой“, машинистът подал звуков сигнал „Внимание“. В този момент управляваният от обвиняемия автомобил бил навлязъл в района на жп прелеза. Кязим  не обърнал внимание  на забранителната светлина на светофара, включената сигнализация и поставения пътен знак „Спри“, не се огледал надясно преди навлизането върху самия жп прелез, поради което  не видял идващия влак. Водачът на лекия автомобил навлязъл на релсите, когато влакът бил на 15 метра от прелеза.

Машинистът веднага подал непрекъснат звуков сигнал и задействал екстрено спирачната система. Спирането на влака преди удара с автомобила било невъзможно, поради изключително малкото разстояние между тях. В резултат на произшествието, 24-годишната жена, която пътувала на задната седалка получила травми, от които починала. Малолетният й син получил травми на главата, предизвикали разстройство на здравето му и временна опасност за живота. Кязим  не претърпял сериозни травми. По делото е била назначена техническа експертиза, според която основната причина за катастрофата е, че водачът на лекия автомобил е навлязъл в жп прелеза по начин и момент, когато това не е било безопасно. Не е имало технически пречки обвиняемият да забележи идващия влак и да спре на място, за да изчака преминаването му, ако се е бил огледал.  По делото са разпитани свидетели и са назначени експертизи.