Продължава делото срещу Иванка Ройдова от пловдивското село Браниполе, обвинена, че е поръчала екзекуцията на цялата си рода, в Окръжния съд в Пловдив.

На първото заседание Иванка не се яви в съдебната зала, тъй като била болна. Съдът разпореди на следващото заседание да бъде представена медицинска експертиза за състоянието й, тъй като в противен случай ще бъдат наложени глоби на нея и адвокатът й.

Хората от Браниполе са разделени на две. Едни изключват Ваня да е замислила такъв зловещ сценарий, за да се сдобие с наследството от баща си в САЩ. У други обаче се прокрадва съмнение, че парите какво ли не правят. Още повече, когато става дума за милиони.

"Брат брата убива за имане. Защо изключвате, че сестрата прави изключение", казват те.

Цяло Браниполе настръхна, когато м.г. се разчу, че 67-годишната Иванка е поръчала да затрият брат й, синът и дъщеря му, зетят и двете внучета, пише 24 часа. Тя беше арестувана, но след това пусната под гаранция от 7000 лева.

От прокуратурата са категорични, че Иванка Ройдова е подбуждала двама мъже, единия от които агент от ДАНС, да отвлекат брат й Стойчо Ройдов и да го заставят да подпише на нейно име пълномощно за разпореждане с наследството на починалия им баща в САЩ.

След това 70-годишният брат, който е диабетик, трябвало да бъде инжектиран с голяма доза инсулин, за да изглежда смъртта му естествена.

Планът на Ройдова предвиждал ликвидиране и на неговите близки - сина му Георги, дъщерята Гергана, зетя и двамата внуци, на 8 и 15 г. Масовата екзекуция била замислена навръх Гергьовден, когато цялото семейство се събирало в Браниполе.

Обвиняемата е обещала на потенциалните извършители 10% от парите, които ще придобие по сметки на покойния й баща в Америка. По собствените й изчисления те възлизали на $ 3-4 млн., се посочва от прокуратурата.

Иванка Ройдова беше задържана през март м.г., когато предала 3000 лв. капаро на служителя под прикритие от ДАНС, за да започне подготовка за изпълнение на плана й.

Апелативният съд я пусна, тъй като прецени, че не са събрани достатъчно доказателства срещу нея.

При разглеждане на мярката й за неотклонение самата Ройдова категорично отрече да е поръчвала похищение на брат си, убийството му и ликвидиране на семейството му.

Тя се била свързала с двамата мъже, за да търси начини заедно с роднините си да вземат имането на покойния й баща Георги Ройдов, което било в ръцете на болногледачката му Недялка Бързашка.

Завещанието на баща ми е било унищожено и е създадено фалшиво в нейна полза”, твърди Ройдова.

Според нея Бързашка се възползвала от това, че Георги Ройдов бил болен от алцхаймер. Иванка твърди, че не се е карала с брат си Стойчо за наследството от САЩ. Единствените им спорове били около започване на дело за връщане на милионите на баща им, тъй като щяло да струва много пари.

“Желанието ми бе да намеря адвокатска кантора, която да се занимава с този въпрос”, обяснява Ройдова. Версията и е, че именно така попаднала на агента под прикритие.

Разследващите пък твърдят, че в ДАНС била получена информация, че Ройдова търси хора да очистят брат й и семейството му. Това станало, след като разбрала, че Стойчо Ройдов и синът му са получили $ 200 хил. от баща й.

Иванка заподозряла брат си в тайна договорка с Бързашка за разпределяне на богатството на родителя .

За Георги Ройдов се знае, че през 1951 г. е избягал в Америка. Там успял да натрупа голямо състояние от строителен бизнес. До 1991-а емигрантът нямал връзка с трите си деца - Иванка, Ана и Стойчо. След демократичните промени у нас ги поканил при себе си във Флорида и те видели с очите си с какви пари и имоти разполага.

Впоследствие обаче отношенията между Георги Ройдов и двете му дъщери се влошили и той престанал да контактува с тях. След 2012 г. милионерът оформил 3 сметки на името на сина си Стойчо и внука Георги. През 2014 г. се споминал, а Бързашка започнала да управлява имуществото му.

“Тя открадна наследството, а атаката срещу мен е постановка, за да ми запушат устата и да не си търся правата”, твърди Ройдова.

Адвокатът Йордан Давчев, бивш шеф на пловдивското следствие, е категоричен, че липсват доказателства за вината .

“Звучи като научна фантастика със средновековен привкус”, добавя правистът. Според него от първоначалното задържане на клиентката му досега не са събрани данни, които да я уличават.

“За мен е много странно, че се внася обвинителен акт в съда. След като прокуратурата и полицията обаче вдигнаха достатъчно дандания, няма как да прекратят делото. Ще се борим в съда”, каза адвокат Давчев.

Той уточни, че вторият мъж, който според обвинението Ройдова е подбуждала към убийствата на родата , е украинец. Чужденецът обаче не е издирен.

Не е разпитана и болногледачката на починалия милионер Недялка Бързашка.

Защитникът ще настоява тя да се яви на процеса, но се съмнява дали родното правосъдие ще успее да я докара от Америка.

Според разследващите едно от доказателствата за вината на Иванка е бележка с имената на 6-имата роднини, които е предала на агента от ДАНС, за да бъдат очистени. Графологичната експертиза е установила, че почеркът е неин.

“Клиентката ми е изредила роднините, за да бъдат представлявани пред американските власти, когато се заведе дело за наследството. През цялото време е смятала, че служителят от ДАНС е човек, който може да помогне в процедурата”, обясни адвокат Давчев.

Прокуратурата твърди, че Ройдова е провела три срещи с агента, който се представил за изпълнител на поръчкови убийства и взривове на територията на страната.

Първият им разговор е бил на 14 март м.г. Тогава Иванка поискала от него да отвлече брат й. Дала на служителя от ДАНС и пълномощно, което Стойчо Ройдов да подпише, че прехвърля сметките си от бащиното наследство на нея.

Заедно с този документ Ройдова предала и смъртния акт на родителя милионер, както и мобилен номер за комуникация с нея. Телефонният апарат бил открит при обиска в дома на обвиняемата.

Втората среща с агента, насрочена за 16 март м.г., пропаднала, тъй като Иванка му се обадила и казала, че не е събрала парите за възнаграждението му. Видели се два дни по-късно и тогава му броила 3000 лв. за похищение на брат и подготовка за убийствата на 5-имата от семейството му.

Стойчо Ройдов не вярва сестра му да е замисляла план за неговото убийство и ликвидирането на близките му. Той е гледал Иванка от 6-месечната възраст. Къщите на двамата в Браниполе са една до друга. Дели ги само една ограда.

“Гледачката на баща ми имаше интерес от цялата история”, смята братът. Той се надява истината да излезе наяве в съда. Очаква се процесът да бъде насрочен скоро.

Прокуратурата е наложила забрана на Иванка Ройдова да напуска страната.

Междувременно брат и сестра, които живеят къща до къща, не си говорят. Те така й не успяха да си простят, макар по едно време Стойчо да имаше такива намерения.

Най-напред той беше вцепенен от мракобесната новина. И отсече: “Отгледал съм я от 6-месечно бебе, а тя какво е готвила за мен и децата ми!”

След като апелативният съд пусна Ройдова, Стойчо смекчи тона. Започна да си задава въпроси кой стои в дъното на този сценарий да скара смъртно брат и сестра.

А и Иванка беше категорична: “Защо ми е да го убивам, след като цялото наследство на баща ни е у неговата болногледачка Недялка Бързашка? Какво ще постигна, като ликвидирам брат си, нали парите не са у него?

След тези думи Стойчо беше готов за прошка.

“Вярвате ли, че вашият брат или сестра могат да ви сторят такова нещо за каквито и пари да става дума”, питаше той. Част от хората в Браниполе са на страната на Иванка.

“Това са болни измислици. Познавам нея и Стойчо. Те са толкова хубави хора!”, казва съседът им Иван Камжалов. Друг комшия нарече обвинението срещу Иванка блъф. “Изобщо не ми се вярва тая работа. Как се убиват 6-има души наведнъж”, допълни той.

Стойчо продължава да е разкъсван от въпроси и съмнения. “Ако е виновна, какво да простя? Вярно ли е всичко това, не зная. Преживели сме заедно какви ли не трудности. Когато баща ни избяга в САЩ, ни интернираха в Северна България - в Омуртаг. Нямахме хляб, нищо”, разказва той. Подозренията все още не са го напуснали, твърдят съседите му.