Туристи от цяла България, Англия, Франция, Русия и Швеция пристигат в Пловдив специално за фестивала „Дефиле на младото вино“ от 23 до 25 ноември в къщите на Стария град. По традиция в неповторимата атмосфера на архитектурния резерват 36 винопроизводители и 10 производители на храни и други напитки ще представят продукцията си, а форумът ще бъде съпътстван с интересни събития – танцови спектакли, презентации, премиери на филми, различни работилници и изложби.

Горд съм, защото не са много събитията от най-новата ни история, които устояват и създават традиции. Още в началото – през 2009 г., бяхме оценени с различни награди. От проучване, направено от студенти и преподаватели в Пловдивския университет, става ясно, че в периода на фестивала има увеличен поток на туристи към града ни, каза организаторът инж. Любозар Фратев от Съвета по туризъм.  Традиционни партньори на фестивала са общинският институт „Старинен Пловдив“ и Университетът за хранителни технологии.

Ние имаме двоен празник – 65-годишнината на университета и 60 години катедра „Хранене и туризъм“. Щастливи сме да бъдем партньори на фестивала, защото той гради имиджа на Пловдив като атрактивна туристическа дестинация не само у нас, но и в чужбина. Покоряваме ги с индивидуалното, уникалното. А какво по-уникално от традицията на българското винопроизводство, каза проф. Йорданка Алексиева, заместник-ректор на Университета по хранителни технологии. 

Фестивалът „Дефиле на младото вино“ ще бъде предшестван от интересно събитие в рамките на три дни – Дни на младото вино. Подгряващият маратон ще бъде от 19 до 22 ноември включително. Той включва музикални събития, изложби, дегустации, представяния на филми и всички те ще се проведат с вход свободен. В рамките на тези три дни в УХТ ще има дегустации на млади вина от специалисти и преподаватели там, които ще имат задачата да излъчат победителите. 

Младото вино е особено, защото има заряд да се развие, но като малко дете изисква специална грижа. Ако не я положиш, залинява, каза проф. Алексиева. 

Самото „Дефиле на младото вино“ ще бъде открито на 23 ноември с традиционното Дионисиево шествие с участието на ансамбъл „Тракия“ и бог Дионис, изигран от актьора и директор на Кукления театър Виктор Бойчев. То тръгва от площад „Стефан Стамболов“ към Стария град, където е официалната церемония. 

По повод 10-годишния юбилей на фестивала, тази година събитието ще протече с кауза, свързана със стимулиране на развитието и образованието на младите кадри в сферата на винопроизводството, кетъринга и туризма. Организаторите са решили да инвестират 5% от приходите на фестивала в поощряването на някои от най-изявените студенти от съответните специалности от Университета по хранителни технологии – Пловдив. 

ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА: 

ДНИ НА МЛАДОТО ВИНО 

19 НОЕМВРИ 

19 ч., Културен център „Тракарт“
Специален филм представящ възстановка на тракийски обреден ритуал, автор Владислав Севов. На финала ще дегустираме селектирани вина от участниците в „Дефиле на младото вино“ 

20 НОЕМВРИ 

19 ч., Културен център „Тракарт“
Рисуване с вино под музикалния съпровод на студентската група от АМТИИ „Le’Push“. Събитието ще е съпроводено с дегустации на селектирани вина от участниците в „Дефиле на младото вино“ 

21 НОЕМВРИ 

19 ч., Културен център „Тракарт“
Урок по дегустация с Илиян Петракиев – най-добър сомелиер за 2016 г.  Начални стъпки в дегустационния процес 

22 НОЕМВРИ 

18ч. Римски стадион, вход свободен
Музикално-танцов спектакъл на сдружение за изкуство, култура и спорт „Немезида“ с участието на младата джаз певица Мирослава Пейчева, студент от АМТИИ. Събитието е с вход свободен

 

ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО 

23 НОЕМВРИ 

13 ч., пл. „Стефан Стамболов“
Дионисиево шествие за откриване на фестивала с участието на ансамбъл „Тракия“ и бог Дионис.

14 ч.  ул. „Съборна“ 2-4
Официална церемония за откриването (при лоши климатични условия на Римски стадион) 

16 –17 ч., площадът над Хисар капия
Фото кът под мотото „Да си направим забавни снимки за спомен от юбилейното издание на дефилето“ 

24 НОЕМВРИ 

13-15 ч., Културен център „Бялата къща“
Работилница "Нарисувай Пловдив" 

14ч., площадът над Хисар капия
Йога с вино с Фам 

16 ч., Градска художествена галерия – Иконна сбирка
 Десертни шотове – демонстрация на сладкарница Молле 

24 НОЕМВРИ 

21 ч., ресторантът на хотел „Лайпциг“
Гала вечер и награждаване на най-добрите млади вина 

25 НОЕМВРИ 

12 ч., Къща „Бирдас“
Презентация на български продукти, подходящи за комбинация с вино 

14 ч., Балабанова къща
„Направи си бургер“ - най-гладните ще имат възможност да си направят сами бургер 

23, 24 И 25 НОЕМВРИ  

ДЕГУСТАЦИИ НА МЛАДО ВИНО НА ПОВЕЧЕ ОТ 30 БЪЛГАРСКИ ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИ