Официално Синя зона в Пловдив става 2 лева на час от първи април. 28 съветници гласуваха „за” увеличеното, 17 бяха „против”, а един се въздържа. Повече от един час продължиха дебатите относно поскъпването на паркирането, като се изразиха различни гледни точки колко трябва да бъде цената. Част от опозицията смятат, че вдигането на сумата е необосновано, като се прави единствено, за да се попълни градската хазна, а други изразиха мнение, че не се дават алтернативи за паркиране.

Други съветници пък поискаха цената за паркиране да бъде още по висока, като дори се прокараха и по-радикални предложения. Божидар Здравков от ДСБ дори намекна за въвеждането на лондонския модел, ако целта е да се ограничи влизането на коли в центъра. Кметът Иван Тотев каза, че целта на увеличението не е просто да се вкарват повече пари, а да се разтовари центърът от автомобили и да има повече свободни паркоместа, тъй като в момента няма такива.

„Може би един ден ще сложим навсякъде бариери в центъра, имайте предвид, че само за една в Стария град ни трябваха 9 месеца. Знам, че цената на Синя зона трябва да е по-висока от 2 лева, но всички знаем, че няма как да го направим по обективни причини. Тъй като хората ще скочат…”, коментира кметът.

Очаквайте подробности!