Пореден протест ще се проведе в Пловдив тази вечер в защита на Пирин. Пловдивчани ще се съберат за пети път, за да изразят недоволство си срещу приетото на 28 декември м.г. решение на Министерски съвет за отваряне възможността за строителство върху 48% от територията на Национален парк Пирин. 

Шествието започва от 18:30 часа на площад „Съединение“, ще премине през ул. "Райко Даскалов" и ще финишира пред Община Пловдив. То ще бъде под надслов „Нова светлина“, ще бъде светлинно и ще символизира нарастващата гражданска енергия и вяра за спасяването на българската природа от интересите на тъмните частни бизнес интереси, монополизиращи планината, уточняват организаторите.

На едно от шествията под тепетата се събраха над 200 души, които блокираха булевард "6 септември".
 
За втора поредна седмица протестът включва и местна кауза – гражданското възмущение срещу масовото изсичане на здрави дървета и застрашаването на зелените площи в града, предаде Дарик.
 
Протести ще има още в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Стара Загора, Шумен, а също в Бристол, Виена, Глазгоу, Лондон и Прага.
 
От 2 до 8 февруари 2018 г. бегачи от различни български градове ще тичат щафета от Свиленград до София, като форма на протест срещу отварянето за застрояване на Национален парк Пирин. Те ще изтичат над 440 км от Свиленград до София, минавайки през 10 от протестиращите градове. През Пловдив маратонът ще премине на 4 февруари, неделя, като щафетата ще бъде предадена на площад Съединение около 19.00 часа.