Сагата с прехвърлянето на отговорността за подлеза на Панаира, изглежда, се е насочила към своя край. Общинските съветници ще гласуват предложение за прекратяване на договора с "Международен панаир - Пловдив" ЕАД за съхраняването, ремонтирането и опазването на подлеза, превърнал се в главоболие за множество пловдивчани.

Договорът е подписан през месец октомври на далечната 2006 г. Тогавашният Общинският съвет е взел решение, с което възлага на "Международен панаир – Пловдив" ЕАД съхраняването, опазването и ремонтирането на пешеходния подлез под булевард „Цар Борис III Обединител” между хотел „Марица” и Панаира. Това включва зеленината и тротоарните площи пред Панаира и от отсрещната страна. Това е станало със съгласието на Панаира, като е било предвидено взетото решение да е в сила до провеждането на процедура за отдаване на концесия на подлеза.

11 години по-късно обаче все още договор за концесия на обекта няма.

От Общината изпратили писмо до „Международен панаир – Пловдив” АД за продължаване на вече започнатата практика. На 26 юни т.г. обаче е получен отговор, в който дружеството обяснило, че не може да изпълнява дейностите по договора и иска той да бъде прекратен.

В същото време сигналите за лошото състояние на подлеза валят – както от граждани, така и от граждански организации. Самият подлез е неизползваем за незрящи и слабовиждащи, както и за възрастните хора и такива с двигателни проблеми.

Сега общинският съвет иска решението от 2006 г. да бъде отменено и договорът между Панаира и Общината да бъде прекратен. Което най-вероятно ще означава, че подлезът и отговорността за него се връщат към Община Пловдив и районната администрация в "Северен".

Жаби крякат от подлеза на Панаира, хората се клатушкат по летви в калното езеро - вижте ВИДЕО по темата