Купонът след финала за купата на България по футбол между Ботев и Локото в четвъртък от 18 часа мести официалното откриване на едно от най-атрактивните събития под тепетата – традиционния Панаир на занаятите. Пищното шествие от галерия „Занаяти“ до Римския стадион на майстори от цяла Европа ще започне по-рано, за да може заедно с концертните изпълнения  да приключи до 17.30 ч. 

Тазгодишното издание на Панаира от 16 до 19 май ще събере на Малката главна 70 талантливи майстори, които ще представят повече от 20 занаята. Те ще демонстрират уменията си на живо пред посетителите. В петък пък на стълбите на Каменица се предвижда атрактивен Парад на шапките с творенията на изкусните майстори Ирина и Георги Сардареви, разказа председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева. По традиция РЗК-Пловдив организира панаира на занаятите, но тази година инициира и още едно успоредно събитие – фестивала „Споделени нишки. Поглед към миналото – мост към бъдещето“ с участието на майстори ножари и тъкачи, пише PlovdivTime.bg

Той ще върви пред сградата на БНБ в края на Главната и в ателиетата на Улицата на занаятите в Стария град. В рамките на феста ще бъде изтъкана черга с дължина 2019 см, в която ще вложат традициите и познанията си шестима майстори от Франция, Русия, Беларус и България. Те ще изработят отделни части от чергата, която после ще бъде събрана в едно. В нея ще има късове, изработени от гражданите и гостите на града, които ще могат да се пробват да тъкат по ръководството на майстор. 

Надяваме се последните 19 сантиметра да бъдат изтъкани от кмета Иван Тотев, както и от посланиците на държавите, чиито участници посреща форумът, каза Тони Симидчиева. 

Изключително любопитни гости – майстори ножари, ще се включат във фестивала под тепетата. 

Специално от Франция пристига Фред Перин – един от големите майстори в изработката на дамаскови ножове с фиксирани остриета. Перин има богат опит в бойните изкуства. Две години е служил във френската армия . Шампион на Франция по Тайкуондо и европейски шампион по фулконтакт. Фред води семинари и обучава елитните френски части на Франция. Заедно с него под тепетата пристигат Евгений Добрин от Русия и Александр Белъй от Беларус.По време на фестивала и панаира на занаятите ще има множество забавления и за най-малките.