Девет месеца след създаването на Обществения съвет, който трябваше да съдейства за разрешаване на проблема със замърсяването на въздуха в Пловдив, не е изпълнена нито една от точките, залегнали в програмата му, съобщават в отворено писмо от Гражданския комитет за качеството на атмосферния въздух. Той бе създаден, след като Върховния касационен съд (ВКС) със свое решение от 22.07.2021 г.  осъди Община Пловдив и РИОСВ – Пловдив в 12-месечен срок „да предприемат ефективни действия за опазване на околната среда, като осигурят допустимите нива на фини прахови частичи (ФПЧ10) в атмосферния въздух на града“. Месец преди този срок да изтече, "ефективните действия" не са дали никакъв ефект. 

Предлагат изграждането на специални автобусни линии и училищни автобуси в ПловдивЦелта е подобряване качеството на атмосферния въздух в града

"Въпреки проведените срещи и декларираната добронамереност, до момента действията на компетентните длъжностни лица и служби на Община Пловдив са непоследователни, палиативни и имитационни. Възпроизвежда се познатата бюрократична практика да се пишат програми и проекти, да се организират форуми и обсъждания, без да се предприемат практически 2 ефективни действия за преодоляване на последиците от дългогодишното неправомерно бездействие. На обществеността манипулативно се предоставя едностранчива информация за състоянието на атмосферния въздух, подценяваща основния критерий - броя на дните с превишение на допустимата концентрация на фини прахови частици, който системно надхвърля допустимата норма" пишат от Гражданския комитет. 

Община Пловдив инициира и широко разгласи създаването на Обществен съвет, който трябваше да съдейства за решаването на проблема със замърсяването на въздуха. След пропагандно обявеното му учредяване, Съветът не е направил абсолютно нищо.
Въпреки демонстративната готовност и добронамереност, няма съществен напредък по много от въпросите, за които беше постигнато писмено съгласие между Община Пловдив и представлявания от нас Граждански комитет.

В писмото се изброяват 19 мерки, по които е имало съгласие да се работи, но те са останали само на хартия. 

"Освен от неизпълнението на посочените мерки, за които Гражданският комитет и Общината се бяха договорили, обезпокоени сме от омаловажаването и пренебрегването на темата за озеленяването на градската среда в предварителния проект за новия Общ устройствен план (ОУП) на Пловдив. Този въпрос е подценен, въпреки че зелените площи в града са далеч под нормативно допустимия минимум, а структурата им е разпокъсана и не осигурява добър микроклимат. Пренебрегната е необходимостта от зелен пояс, който да спре фините прахови частици, образуващи се при почвообработката на прилежащите земеделски земи. Не са предвидени зелени клинове, които да осигурят приток на чист въздух. Вместо това, в нарушение на Закона за устройство на територията, планът предвижда съществуващи зелени площи да бъдат отредени за строителство.

Подобна е ситуацията с транспортно-комуникационната система. Липсват предвиждания за извеждане на трафика и паркирането от центъра и организиране на структуриращ градски транспорт, въпреки че автомобилният транспорт е сред основните фактори за замърсяването на въздуха" се казва в писмото. 

От Гражданския комитет предупреждават, че дългогодишното институционално безхаберие, установено в решението на ВКС, не само влошава качеството на живота и здравето на пловдивчани, но и съвсем скоро то ще доведе до тежки финансови санкции на България. "На прага на икономическа криза, отново ние, гражданите – данъкоплатци ще понесем бремето на тази безотговорност" категоричен е един от инициаторите адв. Михаил Екимджиев.