Експерти на Басейнова дирекция  „Източнобеломорски район", Регионалната лаборатория към ИАОС в Пловдив и ученици от СУ „Св. Патриарх Евтимий" ще отбележат Световния ден на мониторинга на водата, като изследват водите на река Марица при Пловдив.

Мътност, киселинност (pH),  температура и разтворен кислород са индикаторите за качество на водите,  които ще бъдат проследени на място. Резултатите ще бъдат обобщени и публикувани на сайта на дирекцията и ще бъдат предоставени  за попълване на  световната база от данни, която се поддържа от официалния сайт на Мониторинга на водата. Мястото на пробовземането е река Марица пред "Водната палата" от 13:00 часа.

На 18 октомври се отбелязва Световният ден за мониторинг на водата от 2002 г., която беше обявена за Световна година на чистата вода.

Всяка година през  септември и октомври в цял свят се провежда мониторинг върху качеството на водата, като се наблюдават основни показатели за здравето на хората и жизнеспособността на екосистемите.

Идеята е в този мониторинг да участва гражданското общество, доброволци, организации за контрол на водата, училища и неправителствени организации.