Двата най-големи европейски проекта, които ще се реализират в Пловдив и областта получиха зелена светлина за продължаването им.  Водният цикъл на града за 110 млн. лева, както и заданието на ВиК за Южния обходен колектор за 60 млн. лева, трябваше да получат разрешения от Общинския съвет за изработването на проекти за съответните обекти.

Общинарите гласуваха утвърдително за проектите за реконструкция на довеждащият водопровод от Пречиствателна станция „Юг”  до кръстовището на „Пещерското шосе” и „Царевец”, както на водопровода от Пречиствателна станция „Север” до бул. „България.  

„След гласуването вече може да се направи парцеларния план и да проектираме водопроводите, за да стартират дейностите там”, обясни шефът на ВиК – Пловдив Спартак Николов.

Междувременно TrafficNews.bg научи, че ВАС окончателно е отхвърлил претенциите на словашката компания „Водохосподарске ставби“ АД срещу обявената обществена поръчка за модернизацията на пречиствателната станция в Пловдив по Водния проект. Тя се върти в съдилищата от месец май, като това е второ решение на висшите магистрати.

Припомняме, че Водният цикъл на Пловдив е за 110 млн. лева. От тях най-голяма е сумата за модернизацията на пречиствателната станция – около 60 млн. лева. С над 35 млн. лева пък ще се ремонтира ВиК мрежата в район „Северен”. От трите позиции за нея бе избран само един изпълнител в лицето на фирмата „Пътинженеринг”. За другите две позиции се очаква да бъде пусната нова обществена поръчка.

По другия проект, чрез обединението „Тракийска вода”, в което влизат ВиК дружествата на Пловдив, Кърджали и Ямбол,  ще се усвоят 60 милиона лева за направата на Южния обходен колектор в Пловдив, който да обслужва целия район „Южен”, заедно със селата от Родопската яка. 

Повече вижте в линковете:

Висшите магистрати отново решават за най-големия проект на Пловдив за 70 млн. леваПоръчката за пречиствателната станция през Водния цикъл отново бе блокирана от словаци

Мащабен воден проект за 100 милиона лева в Пловдив и областта е на стартовата праваДо две седмици се очакава да получи зелена светлина от ДЖАСПЪР

Защо отстраниха трите големи компании от Водния цикъл на Пловдив? Общината обяви мотивите сиДве от трите позиции за реконструкция на ВиК мрежата бяха прекратени