За втори път в рамките на 6 месеца ВАС ще гледа жалба срещу условията за най-големия проект на Пловдив - за модернизацията на пречиствателната станция на стойност от 70 млн. лева. Делото е в края на януари,  като най-оптимистичният вариант е решението да излезе до края на февруари.

Това е второ обжалване на обществената поръчка от словашката компания "Водохосподарске Ставби" АД.  На 23 май миналата година тя бе пуснала жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу условията на поръчката.  От комисията отхвърлиха жалбата, а три месеца по-късно и ВАС стори същото. С новите изменения в параметрите на поръчката обаче последва светкавична жалба и август дойде ново производство в КЗК след жалба на словаците.

Висшите магистрати дадоха зелена светлина за най-големия проект на Пловдив за 70 млн. леваВАС отхвърли претенциите на словашката фирма “Водохосподарске Ставби“ за Водния цикъл

„Очакваме становището на ВАС и ще се съобразим с тяхното решение. Относно поръчките за ВиК мрежата в района „Северен”, подготвяме процедурите за прекратените поръчки”, заяви пред TrafficNews.bg. Борислав Кръстев, който движи Водния проект. Става дума за прекратените две позиции за ремонта на ВиК мрежата и канализацията. Тогава  бе избран изпълнител само по една от позициите в лицето на фирмата „Пътинженеринг”.

Защо отстраниха трите големи компании от Водния цикъл на Пловдив? Общината обяви мотивите сиДве от трите позиции за реконструкция на ВиК мрежата бяха прекратени

Общата сума на Водния цикъл е над 110 млн. лева. От тях най-голяма е сумата за модернизацията на пречиствателната станция. В дейностите са включени:

-Изготвяне на технически и работен проект на обект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води Пловдив”

- Реконструкция и разширение на ПОСВ

- Доставка на машини и съоръжения за обекта;
- Изготвяне на докумeнтация за експлоатация на оборудване и съоръженията

-Обучение на персонала, ангажиран в експлоатацията на обекта и тестването на оборудването;
- Авторски надзор по време на строителството и монтажа на обекта.

Срокът на всички дейности трябва да приключи до 730 дни, а гаранцията след пускането в експлоатация ще е 6 години.  Парите по първия етап са разпределени така:

-За техническия проект 1,8 млн. лева без ДДС

-За изпълнения на строително монтажните дейности – 29, 8 млн. лева без ДДС

-Доставка на оборудване и съоръжения за пречиствателната станция 23,9 млн.  без ДДС