Две от трите позиции за реконструкция на ВиК мрежата в район „Северен” по Водния цикъл на Пловдив бяха прекратени в края на миналата година.  Тогава при отварянето на ценовите оферти от комисията, подготвяща обществената поръчка обяви, че само една компания е допусната за финала -  „Пътинженеринг”. Компанията бе  подала  оферта само за втората позиция, която бе на стойност от близо 10 млн. лева без ДДС.

Трите компании, които бяха отстранени са „Драгиев и Ко”,  „Джи Пи Груп”, както и консорциумът „АПП ВиК проект Пловдив 2018”, в състава на който влизат познатите фирми – „Агромакс” и „Пътища Пловдив”.

Община Пловдив публикува протоколите от обществената поръчка, от който стават ясни мотивите на комисията за отстраняването на участниците.

Отстраниха три фирми от Водния цикъл на Пловдив, прекратиха част от поръчката за над 30 млн. лева„Пътинженеринг” бе допуснат до единия от лотовете за нова ВиК мрежа в район „Северен”

Припомняме, че малко преди финала на поръчката, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще изкара  „Джи Пи Груп” от всички процедури за европейско финансиране, докато траят проверките срещу нея.

В протокола е записано, че „Джи Пи Груп” е отстранена от процедурата, тъй като не отговаря на поставените критерии за подбор по отношение на техническите и професионалните си възможности, а именно:  не доказва наличието на опит в изпълнението на дейности, идентични или сходни с предмета на обособената позиция през последните 5 години.

Фирмата „Драгиев и Ко”, която е рекордьор по брой спечелени обществени поръчки в Пловдив, е декласирана, защото офертата им не отговаря на предварително обявените условия на поръчката. Абсолютно същите мотиви са изтъкната и при третия отстранен участник - „АПП ВиК проект Пловдив 2018”.

Очаква се скоро от Община Пловдив да стартират нова поръчка по прекратените две позиции от Водния цикъл. Те обаче едва ли ще се изпълнят през тази година.  

Припомняме, че цялата поръчка е на обща стойност 31 820 933 лева без ДДС. Тя включва подмяна на водопроводи и канализационна мрежа, както и ремонтът на улиците от тротоар до тротоар. В ход са още две поръчки за проекта по европрограмата, като цялата й е стойност е над 115 млн. лева.

Фирмите, които ремонтират всичко в Пловдив, в нова битка за проект за над 30 млн. леваОтварят ценовите оферти за два от лотовете на Водния цикъл