Веригата за сандвичи Subwаy не напуска България. Това гласи официално становище на българското представителство на компанията, която е базирана в САЩ. Оттам коментираха информация в медиите, че лицензът й е отнет заради прeдcтaвитeля зa cтрaнaтa ни - Ивaн Тoдoрoв, кoйтo e oбвиняeм зa хaкeрcкaтa aтaкa cрeщу Националната агенция за приходите чрeз кoмпaниятa cи "ТAД Груп". Като източници са посочени cлужитeли в някoлкo рecтoрaнтa oт мрeжaтa.

„Няма отнемане на лиценза на компанията. България е един от най-силните пазари за марката в Централна и Източна Европа. Веригата е в България от 2007 г. Понастоящем брандът има 38 активно функциониращи ресторанта в цялата страна”, съобщиха от компанията.

Оттам обясняват, че всички заведения от веригата са притежавани и управлявани от индивидуални франчайз собственици, които могат да взимат различни бизнес решения - дали да продадат, преместят или затворят даден обект. Затварянето на един ресторант може да е в резултат на изтекли договори за наем, което е възможно да се случи предвид дългогодишното присъствие на веригата на българския пазар. Скорошното затваряне на ресторант на софийската улица „Граф Игнатиев“ е такъв пример. Обектът, който е  работил в продължение на 10 години, е бил затворен по решение на франчайз собственика. Приключване на договор за наем пък е била причината за затварянето на обект от веригата в софийски мол, собственост на друг франчайз партньор.

Всички останали заведения към днешна дата продължават да работят, с изключение на сезонните локации по курортите, които оперират само през активния туристически сезон, посочват още от компанията.

От Subwаy България не коментират дари американската централа на прословутите сандвичи си търси нов представител за България, който да менажира ресторантите тук.

Според публикациите, от щатската администрация на "Събуей" са съобщили,  че не могат да коментират действията на Иван Тодоров тук, но са потвърдили, че има проблем с управлението на веригата у нас и че това е причината за закриването на редица заведения и в столицата, и в други градове.

Иван Тодоров е на път да загуби и всичките си активи, натрупани до момента от софтуерната компания, чийто уебсайт бе затворен с неговото отвеждане в следствения арест, а достъпът на потенциални клиенти до фирмата - спрян.