Сдружения, асоциации и синдикални организации на таксиметрови шофьори от цялата страна дадоха пресконференция в Пловдив, на която поставиха ултиматум към правителството. Те настояха за среща с Министъра на транспорта Ивайло Московски в срок до 10 юни. На срещната с представителите на властта, синдикалистите настояват да бъде обсъден Закона за автомобилните превози, в чиято реформа през 2016 бе заложен алтернативният данък за таксистите. 

Основните промени, за които настояват шофьорите на жълтите коли, са промяна на Закона за автомобилните превози с цел намаляване на големите данъци - към този момент таксистите в Пловдив плащат 750 лева към Общината за право да бъде упражнявана професията и още 34 - втора такса, която пък се заплаща дори неколкократно при избор за разсрочено плащане. Данъчните ставки са различни в различните градове, като се оказа, че в Смолян втората такса е 170 лв, във Ямбол 70, в Бургас - 40. В Пловдив крайната сума може да достигне при разсрочено на 3 пъти плащане до 852 лева. 

Таксистите негодуват още срещу условията за упражняване на професията - свидетелство за съдимост и за нарушения на пътя. Те настояват да има изисквания, но да бъдат обособени само тежките престъпления и само те да са несъвместими с управлението на таксиметров автомобил.  

"В последната 1 година, при управлението на новото правителство, нито веднъж не сме поканени за обсъждане на нормативни текстове. Искаме да бъдем активен участник в процеса по изготвяне на законопроекти в областта, както и да сме част от обсъжданията им в комисии", настояват синдикалистите.   

Приблизително 5 седмици има правителството, за да инициира срещата с таксиметровия бранш. В противен случай, ако не бъде проведен подобен форум, водачите са категорични, че са готови да стигнат до драстични мерки. Масовите протести са само част от предвидените способи, с които браншът ще отвърне, ако не бъде изслушан. 

"Нямаме за цел да сваляме властта, но ако не ни чуят ще стигнем и до искане на оставки, ще свикаме протест като на Слави Трифонов, ако трябва всеки ден ще бъдем пред народното събрание", закани се председателят на  Асоциацията за защита правата на таксиметровите водачи - Георги Ряпов. 

Негов колега Ивайло Джанати - представител на синдикален съюз "СИЛА" - София, лансира и други мерки на неподчинение. 

"Надяваме се, че ще ни чуят, но ако това не се случи сме готови да спрем да плащаме всичките данъци, които са ни вменени, и да започнем да превозваме частно без никакви правила, както вече го правят в София и в Пловдив някои шофьори през интернет приложение", посочи той и визира, че това е аналог на Юбер - превоз със собствен автомобил, който не попада под никаква законова регламентация.