Бившият екоминистър Валентин Василев нарече престъпление поредния строеж по Черноморието, този на Алепу.

Укрепване на свлачище – това е обяснението на фирмата-строител. А там ще се появи вилно селище.

Това е зона с най-голямото биоразнообразие в Европа, защитена територия, каза за "Дарик" Василев.

"Това е престъпление за мен - този строеж, който се прави на Алепу под претекст, че укрепват брега, което е някакво смешно оправдание - кой е този, който ще дава десетки милиони, за да укрепи някакъв бряг? Кой му е поръчал да укрепи тоя бряг? То е ясно целта каква е. Да се построи нов комплекс. А този комплекс, това е моята голяма болка, е в центъра, в средата на зона с най-голямото биологично разнообразие в Европа. Това е зоната между природния комплекс Дюни и Приморско, която включва блатата Алепу, дюните, плажовете Алепу, резервата Ропотамо, Змийския остров, Влажните зони, водните лилии - това е една огромна защитена територия, която попада в рамките на т.нар. Рамсарска конвенция", обясни бившият министър на околната среда.

"Резерватът Ропотамо е разширен и създаден с мой подпис, аз съм го обявявал за строго охраняван резерват през 1992 година като министър на околната среда, защото там имаше страхотни апетити да се строи, да се реституират с фалшиви документи някакви ниви. И успяхме да ги запазим заедно с горите, които навремето Тодор Живков ги беше извадил от защитените територии, за да могат да си ловуват там - става дума за резервата Перла", посочи Василев.

По думите му територията между Приморско и Дюни е най-уникалната в Европа.

"Няма такава, с такова биоразнообразие - там са крайбрежна зона, планини, езера, дюни и има десетки видове, които са в Червената книга. Там почивам прелетните птици - щъркели и други", посочи той.

Но в центъра на тази природна красота първо изникна един курорт - Свети Тома. Сега до него копаят брега, укрепват и искат да строят второ селище, което означава, че тази зона ще бъде унищожена.

"За някакви си интереси, за някакви си дребни пари се унищожава нещо уникално", коментира бившият министър.

Спират строежите на Арапя и Алепу, но само за краткоСтроителният надзор е открил технически нередности, които трябва да бъдат отстранени

Спомняте си плажове на Смокиня, Градина и Алепу? От деменцията е!Дюните са измислени от еколозите, за да пречат на развитието на човечеството /по П. Рейзи/