С дъх на руската шпионска отрова новичок ли е мистериозното натравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев преди 4 години или версията за българско покушение по модела „Скрипал”  е съшита с бели конци ?

Противоположни хипотези по въпроса изказаха днес експертът по химически оръжия доц. Иван Попов и бившият военен министър Бойко Ноев.

Темата стана актуална след като миналата седмица британският разследващ сайт Белингкат (Bellingcat) и неговият руски партньор "Инсайдър" намериха връзка между отравянето на Гебрев през 2015 г. и това на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания март 2018 г. Двете медии обявиха, че имат доказателства как агентът на руското военно разузнаване с псевдоним Сергей Вячеславович Федотов, който е заподозрян като третият съучастник по случая "Скрипал", е бил в България няколко дни преди отравянето на българския бизнесмен.

Историята е от началото на май 2015 г. , когато по време на вечеря в ресторант "Панорама" на последния етаж на днешния хотел „Маринела” на Гебрев внезапно му прилошава. Той е откаран по спешност във ВМА, където първоначално решават, че става въпрос за инсулт. Иследванията обаче показват тежко отравяне. 

Малко по-късно в същата болница с подобни симптоми постъпва и синът на Гебрев Христо. Първо в "Токуда" а после в "Пирогов" със същите оплаквания влиза и техническият директор на оръжейната компания ЕМКО - Валентин Тахчиев. Вече е ясно, че тримата са станали жертва на отравяне с неизвестно към онзи момент вещество.

Сега стана ясно, че тройното натравяне подозрително съвпада с пребиваването у нас на заподозрания като руски агент Сергей Федотов. 

В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че въпросният Федотов е идвал три пъти у нас. Обвинител №1 обаче беше категоричен, че направените във финландска лаборатория проби са доказали, че Гебрев и неговият син най-вероятно са отровени с инсектицида хлорпирифос, който е открит в кафемашината на бизнесмена и в салатата, която са яли.   Веществото обаче няма нищо общо със състава на отровата новичок.

Цацаров направи изявлението след среща с премиера Бойко Борисов, вътрешният министър Младен Маринов и британският посланик Ема Хопкинс, защото властите в Лондон проявиха подчертан интерес към случая.

Главният прокурор подчерта също, че някои медии се опитват да правят внушения съобразно редакционната си политика. Той визираше категорични становища, че Кремъл е отровил Гебрев и затова българските власти са длъжни да предприемат адекватни твърди мерки спрямо Русия, примерно да се изгонят дипломати.

Подобна теза застъпи днес бившият военен министър Бойко Ноев Той е един от свидетелите по разследването за отравянето на Гебрев, тъй като през 2015 г. е бил до леглото му, когато предприемачът се е борел за живота си.

Ноев категорично не се съгласи с твърденията на главния прокурор, че Гебрев е отровен с хлорпирифос.

„Първо, тримата отровени никога не са били на едно място, когато са били отровени. Второ – Гебрев не е отровен в ресторанта, а там е припаднал. Трето – той не пие кафе", каза Ноев пред Би Ти Ви.

 Бившият министър на отбраната показа и доклад за намерените в организма на Гебрев следи след отравянето: „Химикалът, с който те са отровени е на базата на органофосфорно съединение. Това е същото съединение, което е от групата на „Новичок” – същото съединение, което е от групата на същото вещество Ви Екс”.

 Според Ноев българските власти са се задействали, след като британските власти са "се добрали до изследванията" на Гебрев.

 Ексминистърът е убеден, че отравянето е извършено от руски граждани. „Аз не вярвам това да е Путин, разбира се – това са глупости. Но това, че е извършено от руски граждани, дали те са разузнавачи или не, или са престъпници някакви, е факт, каза той. 

 Коспиративната теория на Ноев обаче беше категорично отхвърлена от експерта по химически оръжия доц. Иван Попов.  

 

Веществото хлорпирифос не е от групата на отровните вещества като "Новичок". Той е от групата на фосфорорганични пестициди. Той е един от силно токсичните инсектициди, но няма нищо общо с "Новичок", обясни Попов пред Нова телевизия.

Според него веществото не може да се намери като чист продукт на свободния пазар. "Той е забранен за използван

е в домашни условия", уточни той. Хлорперифосът има поразяващо действие, както всички останали фосфорорганични отровни вещества. 

"Основно въздейства като блокира ензима холинестераза, който от своя страна разгражда ензима ацетилхолин, където се прекъсва предаването на дразненията между централната и вегетативната нервна система. Натрупва се ацетилхолин, който практически отравя организма. Симптомите са миоза, затрудняване на дишането, гърчовете и в зависимост от погълната доза може да се стигне до парализа на дишането, нарушаване на кръвооросяването и до смърт", обясни експертът.

Веществото може да бъде закупено от аграрни магазини, но не в чист вид. "То е трудно разтворимо във вода, но добре разтворимо в органични разтворители, особено в спирт", поясни доц. Попов.

Той добави, че може да се постави в смляно кафе. В руколата може да се съдържа като остатъчни количества в растениевъдството. "Но това са толкова незначителни количества, че не могат да доведат до това отравянето, за което става въпрос", обясни доцентът.

Попов добави, че наличието на хлорпирифос в организма може да се установи до два дни след приема му. Бързината на действието му зависи от приетото количество.