Досегашният главен прокурор Сотир Цацаров да оглави Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконното придобитото имущество (КПКОНПИ). Това е предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти", обяви в парламента шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова. По-късно подкрепа за номинацията обяви и "Атака". Самият обвинител №1 също е в Народното събрание. Според запознати кандидатурата е съгласувана и с други партии и със сигурност ще бъде одобрена от парламента. 

Срокът за номинации за нов шеф на КПКОНПИ изтича утре, а до момента единственото огласено предложение беше на "Воля", която издигна юриста Симеон Найденов. 

"Важно е борбата с корупцията да бъде успешна. Създаването на икономическа стабилност и среда, лишена от корупция, привлича чужди инвеститори, обясни Дариткова по повод предложението за Цацаров. 

"Предложението не е спонтанен, а дълъг процес. Той не желаеше, но намерихме аргументи, с които го убедихме", каза пък Емил Димитров - Ревизоро от "Обединени патриоти", който се похвали, че лично е провел първите разговори с главния прокурор, който първоначално настоявал да остане в системата.

„Много други се притесниха от този екип – Сотир Цацаров начело на КПКОНПИ и Иван Гешев – главен прокурор. В парламента всички казват „най-добре да е Цацаров”, добави Ревизоро.

Има известен шанс за всички ни в съвпадението на обстоятелството, че мандатът на главния прокурор завърша и в същия момент сме изправени пред предизвикателството да избираме председател на тази много важна комисия”, каза Явор Нотев от "Атака".

Версията, че Цацаров ще бъде предложен за шеф на КПКОНПИ се появи още миналата седмица, но самият обвинител №1 досега отказваше да го коментира.

Неговият мандат като главен прокурор изтича на 10 януари догодина, но може да приключи и предсрочно, ако президентът подпише скоро указа за назначаването на избрания повторно от Висшия съдебен съвет негов наследник Иван Гешев. 

Комисията за антикорупция е без титулярен шеф след като досегашният Пламен Георгиев замина консул в Барселона заради скандал с незаконната тераса на апартамента му.

Очаквайте подробности !