Близо 4000 оплаквания от потърпевши хора, станали жертва на неизгодните клаузи в договорите за бързи кредити, са постъпили в кабинета на омбудсмана. Жалбите алармират за пряко нарушение на правата на потребителите.

Това стана повод за организиране на граждански форум, по време на който стана ясно, че фирмите за бързи кредити подлежат само на регистрационен режим в БНБ, контролът е възложен единствено и само на Комисията за защита на потребителите.

"Една от възможните опции за регулация е въвеждането на лицензионен режим за фирмите за бързи кредити, което на практика да повиши изискванията към тях и да засили контрола, който трябва да бъде осъществяван върху техните действия", обясни Мая Манолово на гражданския форум преди дни.

България е в топ 5 по лоши кредити.

Преди дни пък стана ясно, че шофьор от столичния градски транспорт е "изтеглил" бързи кредити за над 4000 лева докато по същото време возел пътници до Ботунец. Чрез измамна схема с личните му данни Тихомир Янкуловски се оказва длъжник с пет заема, без да знае, че е кандидатствал за тях.

Trafficnews се допита до гражданите: Измамни ли са клаузите в договорите с бързи кредити? Ставали ли сте жертви? Вижте какво казаха те пред камерата на ТРАФИК ТВ: