Тол калкулатор ще помага на превозвачите при избора на маршрут. Той ще изчислява разхода при преминаването на тежкотоварни автомобили по определен маршрут.

Тестването на терен на толсистемата трябва да започне на 16 август. В рамките на един-два месеца се очаква да станат ясни крайният ѝ обхват и тарифите. Първоначално в обхвата на системата ще влязат не повече от 6 хил. километра от пътната мрежа на страната, предимно транзитните коридори – магистралите, пътищата от първи клас и частично от втори. За различните пътища ще има и отделно тарифиране, пишат от БГНЕС.

Въвеждането на системата за таксуване на база време и изминато разстояние е един от приоритетите на настоящото правителство. Зам.министърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков увери по време на пресконференция, че системата няма да влезе в реална експлоатация докато не бъдат изчистени всички проблеми.

“Срещнахме много трудности при въвеждането на първи компонент – електронната винетка. Надявам се, че това няма да се случи и с втория“, допълни още той.

За надеждното функциониране на системата вече е изградено Национално тол управление, където общо 629 служители работят в специално оборудвани помещения – диспечерски пункт, стая за контрол, кол-център и други.

Над 4 млн. пък са продадените електронни винетки до средата на месец юни, приходите от които възлизат на над 24 млн. лева. От своя страна директорът на Националното тол управление увери, че то има пълната оперативна готовност да прилага 24-часов контрол.