Бачковският метох над Асеновград е застрашен от цялостно разрушаване, алармира кметът на общината Емил Караиванов. Зданието е в изключително лошо състояние и дори е опасно. По тази причина общината е изпратила писмо до Министерството на културата и до Националния институт за недвижимо и културно наследство.

Близо половин век за Метоха над Асеновград е поддържан от местната община. От скоро той вече е във владението на Бачковския манастир. Заради окаяното състояние на сградата, кметът на Асеновград е алармирал културното министерство за проблема.

Новият игумен на Бачковския манастир архимандрид Симон заяви пред TrafficNews.bg, че трябва да се изготви проект за ремонта, а той да се съгласува с културното министерство, защото Метоха е паметник на културата.

В момента се работи по въпроса за реставрацията на предверието на Бачковската света обител, защото е занемарена от десетилетия.

Имотите на Бачковския манастир тепърва започват да се реставрират и ремонтират. Това се случва, след като стария игумен Дядо Борис напусна поста заради секс скандал, а нов игумен стана архимандрид Симон.

TrafficNews.bg