Изравнителните сметки за парното, които столичани получиха през последната семица, предизвикаха вълна от гняв в социалните мрежи и опашки пред „Топлофикация София". Повечето хора роптаят, че трябва да доплащат от 100 до 500 лева за средно жилище, което не им се е случвало след предишните отоплителни сезони.

Под обсада са и офисите на фирмите за топлинно счетоводство, които отчитат топломери и водомери за изготвянето на изравнителните сметки.

Пред „Техем”има опашка от столичани, които настояват за повторно замерване и корекция на подадените данни за изразходваната енергия, видя репортер на TrafficNews. За такава услуга обаче се плаща допълнително и трябва да се чака свободен час, когато служителите могат да дойдат за нова проверка в жилището.

„Тази година изравнителните сметки са наказателна мярка за потребителите. Поне така е в нашия блок. Излиза, че сумата, която трябва да платя е двойно по-голяма от миналата година, при положение, че отминалата зима беше по-топла”,  коментира жител на „Младост”3.

Според Петър Драганов от квартал „Дианабад” има разминаване и в тарифите,  по които се изчисляват сметките.

„ Ако през  2017/2018 сме плащали 9.50 лв. за мегаватчас, то през сезон 2018/2019 цената е 11.50 лв. На въпрос, обаче защо сметката е по-висока се оказва, че тарифата всъщност е 12.60 лв за 1 МВтч. Обяснението е, че е подавана енергия с по-висока температура. Защо? От „Техем”ни изпращат за обяснения към „Топлофикация София, пита възмутеният мъж.

От столичното общинско дружество обаче твърдят, че с днешна дата почти половината от абонатите имат да получават пари, а само останалата половина трябва да плащат.

Недоволните клиенти на "Топлофикация" могат да обжалват изравнителните сметки до 1 октомври.

В същото време обаче срокът за плащане на фактурите без лихви е 15 септември. „Значи, ако оспорваме сметките, вече ще сме се набутали с лихвите”, възмущават се софиянци.

Много от тях твърдят, че сметките им са надути, защото "Топлофикация" не може да се оправи с дълговете си.  Наскоро стана ясно, че "Булгаргаз" е завела иск срещу  столичното общинско дружество 35 милиона лева, които са част от общите задължения в размер на 120 милиона лева.

"До края на този месец проблемът със задълженията ще бъде решен. На първо число общинското дружество е превело 7 млн. лв, а до края на август ще са изплатени и 35 млн. лв.", увери  говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова.

Тя напомни също, че ще изключат за профилактика ТЕЦ "София", който снабдява с топла вода централната градска част на града от 26 до 31 август включително.