Има ли сапуни и дезинфектанти в тоалетните на обществени сгради, болници и ДКЦ-та в Пловдив и спазва ли се препоръката да няма струпване на много хора на едно място? Това провери TrafficNews по повод предприетите мерки в града относно епидемичната обстановка.

Вчера кметът Здравко Димитров съобщи, че всички публични институции, сгради и салони ще бъдат дезинфектирани по три пъти на ден. Ще се избягват всякакви мероприятия, които имат възможност да се струпат хора. Дезинфекция ще има и на казаните за боклук, а улиците ще се мият по-често. В лечебните заведения всички стелки ще се напояват с дезинфектанти на спиртна основа, а служителите в рисковите институции ще бъдат оборудвани с маски. Днес от местната администрация съобщиха, че обработката е с широкоспектърен препарат и стартира с районните администрации, като ще продължи по график в утрешния ден с помещенията на дирекция „Местни данъци и такси“, сградите на общинските служби и социалните услуги. Ще бъде третирана и сградата на Общинския съвет, преди предстоящата сесия в четвъртък. Пръскането се извършва в края на работния ден, за да не се възпрепятства обслужването на гражданите. Дезинфекцията против коронавируса се осъщестява от ОП "Дезинфекционна станция" в изпълнение на препоръките на Оперативния общински щаб.

От РЗИ-Пловдив пък препоръчват честото миене на ръцете с вода и сапун като най-ефикасен метод за предпазване от заразата. Според техните съвети е добре да се използват и дезинфектанти на спиртна основа.

Наш репортер посети три произволно избрани ДКЦ-та – ДКЦ 6 в МБАЛ „Св. Мина”, ДКЦ „Свети Георги” и ДКЦ 1 на Понеделник пазара, сградите на Областна администрация, Местни данъци и такси, НОИ, съда, два хипермаркета и голям магазин за детски стоки и играчки. Оказа се, че от ДКЦ-тата единствено това на Понеделник пазара има течен сапун. Пред тоалетните там са поставени и пълнители с дезинфектант, за който е указано, че трябва да се втрие в ръцете в продължение на една минута, след което да се изплакне.

В другите две ДКЦ-та сапун липсва, а в някои от тоалетните няма и топла вода. За разлика от ДКЦ1 обаче, тук и охраната, и персоналът на регистратура са с предпазни маски. На входната врана на Първа градска болница е поставено предупреждение, че поради грипната епидемия до 11 март се прекратяват свиждания, планови операции, планови прегледи, детски и женски консултации. В приемната на първия етаж пък са разлепени указания как да се предпазим от зарази и правилно да мием ръцете си. Проблемът е, че пациентите няма как да спазят въпросните указания, освен ако не носят сапун в джоба си.  

Иначе най-вероятно предписанията за дезинфекция на салоните се спазват, тъй като кофи, парцали и туби с всевъзможни препарати могата да се видят във всички санитарни помещения в здравните заведения.

С предпазни маски са и охранителите и дори чистачките в НОИ и Местни данъци и такси. С течен сапун обаче е оборудвана само тоалетната на НОИ. Въпреки препоръката да няма струпвания на хора, и в двете институции днес беше препълнено. Дълга опашка се извиваше от рано сутринта пред сградата на ул. „Радецки”. Хората, повечето пенсионери, чакаха с часове, за да платят данък сгради, такса смет и данъка върху автомобилите.

„Отстъпката от 5% важи до края на април, но опашката няма да намалее до тогава. Дошла съм, ще чакам”, сподели възрастна жена, която беше увила устата си с шал, за да се предпази от заразяване. Двама мъже до нея носеха маски, други правеха опит да се предпазят, като поставят носни кърпи пред устата и носа си.

Същата бе гледката и в салона на НОИ. Там хората си чакаха реда, увити в шалове, и притеснени отстъпваха в страни, ако някой се изкашля близо до тях.

В съда от 2 март е спусната наредба да се отпуснат допълнителни дезинфектанти на всички служители в администрацията. В тоалетните винаги има сапун, който постоянно се проверява. Цялата сграда се чисти с дезинфектанти, като в момента са доставени и допълнителни количества препарати.

Към този момент Пловдивският съд няма да спира работа, няма да се отлагат дела.

Безупречни откъм измиващи препарати се оказаха WC-тата и в Областна управа, както и в хипермаркетите. В тоалетната на голяма западна верига дори е поставено табло с илюстрации на техники за добре измити и дезинфекцирани ръце. Друг е въпросът, че в нужниците на някои търговски обекти хигиенана не е на ниво и се случва клиентите да станат свидетели на преливащи кошчета.