Африканската чума, която мори прасетата у нас, не идва с комарите, а с внасяни храни от Румъния. Тази теза разви директорът на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев, който предупреди, че заразата може да донесе до 1 млрд. лв.загуби за родната икономика, ако не бъде овладяна. 

 По думите му ситуацията е много тревожна, а основен фактор за пренасяне на чумата са хората, които пренасят вируса. Освен  от туристи от Румъния, която е пламнала от чумата, вирусът се разнасял и от много нашенци, които ходели на север от Дунав да пазаруват и хапват там. 

„Мога да ви кажа много примери как е дошъл вирусът при нас. Едно е чрез диви прасета и контакт на ловци с двора вкъщи, другото е чрез храни. От тези райони в Румъния, в които е чумата, са ходили да си купуват кебапчета. В месото вирусът стои три-четири месеца”, обясни Илиев пред Би Ти Ви.

Умъртвявт прасетата в новите огнища на африканска чума у насОт болестта са засегнати още шест села в Плевенска област

Той е категоричен, че заболяването не е пренесено от комари, от които пропищяха селищата край Дунав.

В петък ще бъде съставен график за пръскането по поречието на реката, което се забави заради липсата на препарат. „Той трябва да е разрешен от Министерството на здравеопазването заради риска за пчелите, обясни директорът на БАБХ.

Междувременно правителството спешно отпусна 3,7 млн. лв. за справяне с разпространението на африканска чума по свинете..