Роми от град Септември събраха дарения и купиха с тях храни за бедни свои събратя. Акцията бе реализирана в навечерието на Коледа по идея на семейство Илко и Снежана Петрови с помощта на група техни съмишленици. Най-сериозна подкрепа на инициативата са оказали гурбетчии от Англия и Германия.

Резултатът – близо 3300 лева, с които са напазарувани пакетирани продукти, олио, замразено месо, торти и плодове за празничната трапеза на десетки бедни домакинства. В кампанията са били привлечени и подрастващи от ромски произход с надеждата това да бъде за тях положителен пример и те да го продължат за в бъдеще, съобщава dnews.bg. 

Пакетите са раздадени по домовете на избраните семейства по списък. Повечето от тях са с малки деца или безпомощни възрастни.

Илко Петров казва, че е провокиран от масовата бедност сред хората от своя етнос, които често го търсели за помощ. Удовлетворен е, че им е дал малко радост в навечерието на светлите празници.

Изключително успешна беше в градчето и традиционната кампания „Бъди човек“, организирана от Магдалена Йоцова. Чрез дарителски кутии и от двудневния коледен турнир по минифутбол са събрани 2300 лева, с които са купени хранителни пакети за 110 бедни домакинства.