С писмо до здравния министър от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия поискаха – маслото от канабис да бъде разрешено за употреба у нас за най-тежките форми на болестта.

В България маслото от канабис не е разрешено за медицински цели, но от Асоциацията настояват това да стане за тежките форми, като се разгледа чуждият опит.

"В цял свят вече е доказано, че маслото от канабис помага", заяви пред БНР Веска Събева - председател на пациентската организация.

От Асоциацията настояват да се обучат и лекари в тази посока: "Има взаимодействие между маслото и медикаментите, които хората получават до този момент".

От НПО-то твърдят, че с масло от канабис се лекуват в САЩ и Европа.

Днес в аулата на столичната болница "Свети Иван Рилски" бяха представени резултатите от работата на специализирания център по хирургия на епилепсията.

"Над 1000 пациента са изследвани, а над 250 са оперирани от епилепсия, откакто функционира центърът", съобщи д-р Красимир Минкин, неврохирург в Отделението по детска неврохирургия и невротравматология към Клиниката по неврохирургия на столичната Университетска болница "Св. Иван Рилски" и ръководител на Центъра по хирургия на епилепсията в болницата.

"Разполагаме с всякакви технологии за откриване на причината за епилепсията, когато това е възможно. Имаме и всички хирургични техники, за това нямаме нужда от обучение и от чужди хирурзи или елиптолози", каза още той, като отбеляза, че центърът е достигнал едно ниво, което е много добро за Европа.

Днес България отбеляза Международния ден за борба с епилепсията.